Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την εφαρμογή του Blockchain και το χαρακτήρισε ως όπλο κατά της διαφθοράς

134

«Το Blockchain, μπορεί να συντμήσει στο ελάχιστο χρονοβόρες διαδικασίες και να θωρακίσει ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες όπως, ας πούμε, τις δημόσιες συμβάσεις» είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα “Τεχνολογία και Διαφάνεια”

Η παρουσία και η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ημερίδα με θέμα “Τεχνολογία και Διαφάνεια” ήταν φυσική συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για δημιουργία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.  Μια αρχής που με καινοτόμες πρωτοβουλίες υπέρ της Διαφάνειας και κατά της Διαφθοράς θα απελευθερώσει τους βασικούς φορείς Ελέγχου από τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση. Έτσι το έργο τους θα παύσει να αποτελεί κομματικό εργαλείο και θα γίνει θώρακας της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Πρωθυπουργού στην δυνατότητα και την αναγκαιότητα πλαισίωσης των δράσεων της Αρχής και από ιδιωτικούς φορείς -όποτε αυτό είναι απαραίτητο- που θα μπορούν να εισφέρουν την δική τους εξειδίκευση.

«Η νέα Αρχή καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της διαφθοράς. Η τεχνολογία πρωτοστατεί ήδη διεθνώς στον αγώνα για μία ζωή με δίκαιους κανόνες διευκολύνοντας την ροή και την διασταύρωση των πληροφοριών ώστε αυτές να οδηγούν σε αποφάσεις γρήγορες και έγκυρες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήτησε την απλούστευση των διαδικασιών επαφής του κράτους  με τον πολίτη ώστε να περιορίζεται η μεσολάβηση υπαλλήλων και το τελικό αποτέλεσμα να εδράζεται σε αντικειμενικά δεδομένα.

«Τα όπλα μας εδώ είναι πολλά» τόνισε. «Το Blockchain, μπορεί να συντμήσει στο ελάχιστο χρονοβόρες διαδικασίες και να θωρακίσει ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες όπως, ας πούμε, τις δημόσιες συμβάσεις. Το crowdsourcing μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της  διαφθοράς. Έχουμε πολλά παραδείγματα από επιτυχημένες τέτοιες πρωτοβουλίες, από το εξωτερικό.

Και, βέβαια, περιττεύει να αναφερθώ στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του Δημοσίου, αναλύοντας πια τεράστιους όγκους στοιχείων, κάνοντας διασταυρώσεις και κάνοντας ουσιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση κυρίως του οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αργεί πια στη χώρα μας» κατέληξε.

(Πηγή Φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)