Μνημόσυνο για τον μακαριστό Ιεράρχη της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό

63
Θυμόμαστε τον Ιεράρχη Σεβαστιανό!

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό τελέστηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, ο οποίος κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1994, ήταν ο ιεράρχης που έμεινε στην ιστορία για τους αγώνες του υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, την εποχή του στυγνού δικτατορικού κομουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία.

Είχε πραγματοποιήσει αμέτρητες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα (μεταξύ αυτών και στο Άργος) και μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα με θέμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ενώ έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να θέσει αυτό το ζήτημα.

Ιστορικές επίσης έμειναν οι Θείες Λειτουργίες που πραγματοποιούσε κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης στο παραμεθόριο χωριό Μαυρόπουλο Πωγωνίου, όπου, έχοντας υψώσει ισχυρές μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, έστελνε το μήνυμα “Χριστός ανέστη και η Βόρειος Ήπειρος ανέστη” στους Έλληνες της άλλης πλευράς των συνόρων, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να ασκούν θρησκευτική λατρεία.

Το “παρών” στο μνημόσυνο έδωσαν μεταξύ άλλων, ο τ. Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Μπάμπης Καραθάνος, μέλη βορειοηπειρωτικών σωματείων καθώς και η κα Ερμιόνη Κατσίφα, αδελφή του δολοφονηθέντος από την αλβανική αστυνομία Κωνσταντίνου Κατσίφα.

“Οι Βορειοηπειρώτες ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε την μνήμη του Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Είναι ο προστάτης μας και θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Ήταν ένας ήρωας και σίγουρα θα πρεσβεύει από εκεί ψιλά που είναι μαζί με τους αγγέλους και τον αδελφό μου για εμάς”, δήλωσε συγκινημένη στο Κανάλι Ένα η κα Κατσίφα.

ΠΗΓΗ: https://kanaliena.gr/v-ipeiros-anthellinika-synthimata-sto-agapimeno-monastiri-toy-k-katsifa/?fbclid=IwAR2iBR07TDB38ExqXRLZj-y78cw2vsX2XR5NbsLIfiVI2-3XE0wBycBy7Tw