Μια άλλη οπτική γωνία σε ένα κομματικό συνέδριο

161

Μια ενδιαφέρουσα οπτική του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν οι εισηγήσεις Ευρωπαίων πολιτικών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσλαμβάνει κάποιος γνώμες και απόψεις από ανθρώπους που εκπροσωπούν άλλες χώρες και κινούνται ιδεολογικά και πολιτικά στον ίδιο χώρο. Ειδικά όταν  αποφασίζουν να μη μείνουν σ’ έναν τυπικό χαιρετισμό και αναφορά στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού   Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής της Ευρωομάδας  Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά να προχωρήσουν τη σκέψη τους στις νέες πολιτικές αναγκαιότητες.

Δημήτρης Κρανιάς

Θα επιχειρήσουμε μια αυτούσια καταγραφή μέρους αυτών που είπαν προσπαθώντας να αναδείξουμε τα κοινά σημεία αλλά και να καταγραφεί η αυξανόμενη ανάγκη ανάδειξης αξιών, η οποία πλέον ‘’υπερτερεί’’ των οικονομικών όρων και προγραμμάτων. Η ιδεολογική ανασυγκρότηση και η στήριξη της σύγχρονης πολιτικής και των προγραμμάτων σε σταθερές διαχρονικές αξίες όπως η θρησκεία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη φαίνεται να αποτελούν τη νέα ‘’βάση δεδομένων’’.

 

Antonio Tajani

Από τον Ιταλό Antonio Tajani  (πρώην Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)  σημειώνουμε την αναφορά του στη θρησκεία και την ορθοδοξία. «Η ελευθερία, λοιπόν, είναι σημαντική. Αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε και τις χριστιανικές αξίες μας, διότι αυτές είναι που μπορούν να εγγυηθούν την ελευθερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και τη σπουδαιότητα δηλαδή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος που είμαι χριστιανός. Είμαστε χριστιανοδημοκράτες και για αυτό είναι σημαντικό να τονίζουμε και τούτη την παράμετρο σε αυτή την περιοχή».

Antonio Lopez-Isturiz White

Ο Ισπανός Antonio Lopez-Isturiz White (Γενικος Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)  «Εμείς θα συνεχίσουμε την αποστολή μας, να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, στην Ευρώπη και παραπέρα. Θα καταγγέλλουμε την δίωξη της ελευθερίας του τύπου όπου και αν συμβαίνει».  Και στο κλείσιμο «Μία Ευρώπη ευημερίας, ασφάλειας, και σταθερότητας».

 

Mairead McGuinness

Η Ιρλανδή Mairead McGuinness (Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η οποία μίλησε με ορμή και πάθος «Πιστεύω ότι για πάρα πολύ χρονικό διάστημα ήμασταν λίγο φοβισμένοι να αντισταθούμε, να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και στις αξίες μας. Και μου άρεσε κάτι που άκουσα σήμερα το πρωί. Όταν κάποιος αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό, είναι  να ακούμε τους ανθρώπους. Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ τέλος στο λαϊκισμό αν δεν  ακούσουμε προσεκτικά αυτούς που υπηρετούμε».

Paulo Rangel

Ο Πορτογάλος Paulo Rangel (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) «Και τέλος, μια κουβέντα ακόμα αλληλεγγύης.  Προς τον μαλτέζικο λαό, διότι είναι πραγματικά απίστευτο αυτό το οποίο συμβαίνει σε επίπεδο κράτους δικαίου στη Βαλέτα. Εμείς που ξέρουμε, έχουμε την ίδια νοοτροπία πρέπει να ζητήσουμε δικαιοσύνη, να υπερασπιστούμε τους Μαλτέζους…».

 

Και προφανώς δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες οι αναφορές τους στη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές τόσο του Lopez (Η δικτατορία της πολιτικής ορθότητας πάντα καταλήγει να χρησιμοποιείται εναντίoν μας, και εμμέσως να στηρίζει τα αριστερά και λαϊκίστικα αφηγήματα, εκτός αν είσαι ο Μακρόν, ή ένας κρυφο-κομμουνιστής όπως ο Τσίπρας. Μπορούν να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν.)  όσο και του Tajiani  (Για αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η ενότητα όμως δεν είναι να είσαι κάτω δέσμιος της γραφειοκρατίας των Βρυξελών. Για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία.)

Το πλαίσιο της συζήτησης το όριζε ο τίτλος της συνεδριακής ενότητας. («Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο»). Και ενώ η λογική στην οποία έχουμε συνηθίσει ή μας έχουν συνηθίσει κι εμείς έχουμε αποδεχθεί θα οδηγούσε σε μια στεγνή σειρά οικονομικών επιχειρημάτων, οι Ευρωπαίοι συνομιλητές ξεκίνησαν από τη βάση των αξιών που πρέπει να υπηρετηθούν. Και με βάση τις αξίες αυτές να αποφασιστούν πολιτικές που αφορούν οικονομικές πολιτικές (ευρωζώνη, ανάπτυξη, τραπεζικό σύστημα, ανεργία κ.α.) αλλά και μείζονα τρέχοντα ζητήματα (μεταναστευτικό, Brexit, κλιματική αλλαγή).

               Η ιδεολογική ανακατεύθυνση, όπως αυτή εκφράστηκε από κορυφαίους πολιτικούς της καθεστηκυίας τάξης στη σημερινή Ευρώπη δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην ουσία και τη ρητορική της. Τώρα αν θα μπορέσουμε και στη χώρα μας να εμπεδώσουμε και να δομήσουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις ως πρωτοπόροι η ως ακόλουθοι προς το παρόν παραμένει αιτούμενο. Πάντως ο A. Tajiani ξεκίνησε με Καβάφη (Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή τους όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες.) και συνέχισε με το Ευαγγέλιο («Εν αρχή ην ο λόγος», όπως λέει και το Ευαγγέλιο. «Θεός ην λόγος», αυτή είναι η ταυτότητά μας, η κληρονομιά μας, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά για το σήμερα και το αύριο.).

Δημήτρης Κρανιάς

Η εισήγηση του Δημήτρη Κρανιά στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  ΕΔΩ