Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου επικεφαλής. Οι πρώτες αποφάσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821

187
Παναγιώτης Νίκας με Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συγκάλεσε σύσκεψη στη Τρίπολη, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, και ανάθεσε στην περιφερειακή σύμβουλο Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου, να ηγηθεί μιας 7μελούς επιτροπής, η οποία θα προγραμματίσει και θα συντονίσει τις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μονή Καλτεζών

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω σύσκεψη επισημάνθηκε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εορτασμών εντάσσεται και η επισκευή μνημείων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, όπως η μονή Καλτεζών και το κάστρο της Καρύταινας.

Όσο αφορά τον σχεδιασμό, αυτός προβλέπει ότι η Περιφέρεια, μεταξύ άλλων, α) θα προχωρήσει σε εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων σχετικών με το 1821, β) θα αναλάβει τη δαπάνη μετακίνησης σχολείων σε μουσεία, πινακοθήκες και διάφορα ιστορικά σημεία, γ) θα διοργανώσει μουσικές εκδηλώσεις που θα συνδέονται με τη μουσική εκείνης της εποχής.

Καρύταινα

Ακόμα, εξετάζεται η χρηματοδότηση θεατρικής παράστασης επαγγελματικού σχήματος με θέμα το 1821, αλλά και η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα υπάρχουν και κινητές εκθέσεις.

Όπως διευκρινίστηκε, η οργάνωση των εκδηλώσεων και των δράσεων θα είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας, η οποία πάντως θα συνεργάζεται με τους κατά τόπους δήμους και φορείς στηρίζοντας παράλληλα και τις δικές τους εκδηλώσεις.

Από τη σύσκεψη της επιτροπής για τον εορτασμό 200 ετών από το 1821

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα Άννα Καλογεροπούλου.