Η Ελλάδα ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι της εποχής του blockchain

69

Η Ημερίδα που οργάνωσε η Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με θέμα “Τεχνολογία και Διαφάνεια”, έδωσε την ευκαιρία να πληροφορηθεί το ευρύτερο κοινό για την νέα καινοτόμο τεχνολογία του Blockchain. Την τεχνολογία που με απλό και οικονομικό τρόπο διασφαλίζει την Διαφάνεια και, αξιοποιώντας το Internet, καταπολεμά την Διαφθορά απελευθερώνοντας τους βασικούς φορείς Ελέγχου από τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση. Έτσι το έργο τους παύει να αποτελεί κομματικό εργαλείο και γίνεται θώρακας της κοινωνίας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ημερίδα αυτή,  «Το Blockchain, μπορεί να συντμήσει στο ελάχιστο χρονοβόρες διαδικασίες και να θωρακίσει ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες όπως, ας πούμε, τις δημόσιες συμβάσεις».

Στην ίδια Ημερίδα, όπου συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και της τεχνολογίας, συμμετείχε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εξήρε την επανάσταση που επιφέρουν οι εφαρμογές του Blockchain στην δημόσια διοίκηση και στην οικονομία. 

«Η τεχνολογία του blockchain μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους των συναλλαγών αφού δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη των ενδιάμεσων που υφίστανται σήμερα στις συναλλαγές», δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος. Τόνισε όμως ως προϋπόθεση ότι «χρειάζεται ψηφιακή επιμόρφωση όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των στελεχών των τραπεζών καθώς και της Κεντρικής Τράπεζας».  

Το Blockchain δίνει νέες δυνατότητες ασφάλειας και ταχύτητας στις οικονομικές και διοικητικές συναλλαγές, που θα επιτρέψουν την μείωση της διαδικτυακής απάτης.