Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Συνεργασίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Ευρωπαϊκών πόλεων και κοινοτήτων

66

Με σκοπό την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης Συνεργασίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Ευρωπαϊκών πόλεων και κοινοτήτων συναντήθηκαν χθες, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, στο παγωμένο Ουλού της Φιλανδίας εκπρόσωποι από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Την πρωτοβουλία έλαβε η  Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία από το Καλοκαίρι ασκεί η Φινλανδία, σε συνεργασία με την Open & Agile Smart Cities (Ανοικτές και Ευέλικτες Έξυπνες Πόλεις).

Αναφερόμενη στην σύνοδο, η Anna Lisa Boni, Γενική Γραμματέας του Eurocities σημείωσε: «Οι πόλεις της Ευρώπης, βρίσκονται σε μια συνεχή φάση καινοτομίας και ανάδειξης νέων ψηφιακών λύσεων πάντα με στόχο την βελτίωσης της ζωής των πολιτών».

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των λεγόμενων Ελάχιστων Μηχανισμών Δυσλειτουργικότητας (MIM) για τις πόλεις και τις κοινότητες και τον Μετασχηματισμό της Ευρώπης σε Ψηφιακής. Περισσότερες από 100 πόλεις ήδη επωφελούνται τεχνογνωσίας για πιο ανταγωνιστικό, ευέλικτο παρόν, ενώνοντας δυνάμεις και διεκδικώντας κονδύλια.

Οι βάσεις για την δημιουργία της ψηφιακής Ευρώπης, με “ευρωπαϊκό τρόπο” τέθηκαν. Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν στο Δίκτυο οι Δήμοι Τρικάλων  και Κατερίνης ενώ ετοιμάζονται να εισέλθουν οι Δήμοι Λαρισαίων και Άργους Μυκηνών.

Οργανισμοί, Φορείς, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, κυβερνητικοί εκπρόσωποι έδωσαν το παρόν στο Ουλού και όρισαν την επόμενη συνάντηση το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου στο Cities Forum του Πόρτο.