Εκτεταμένοι έλεγχοι από την Περιφέρεια για περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στη Μεσσηνία, σε πυρηνελουργεία και ελαιοτριβεία

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος  έδωσε εντολή σε αρμόδιο κλιμάκιο να κάνει ελέγχους περιβάλλοντος στη περιοχή του Μελιγαλά, του ποταμού Άρι και του ποταμού Πάμισου, ώστε να ελέγξουν την τυχών  έκταση της ρύπανσης από τα πυρηνελουργεία  και ελαιοτριβεία της περιοχής . Οι έλεγχοι ξεκίνησαν χθες 9 Δεκεμβρίου και συνεχίζονται.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  εξέδωσε αναλυτικό δελτίο τύπου που λέει τα εξής:

«Έχουν καταγραφεί κατά τη νυχτερινή αυτοψία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, ευρήματα υγρών αποβλήτων στην περιοχή πυρηνελουργείου, τα οποία εκτείνονται μέχρι και τα γήπεδα των φωτοβολταικών πάρκων, λήφθηκαν σχετικά δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο και ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεσή τους και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν. Συγκεκριμένα γινόταν άντληση σκουρόχρωμων υγρών από δύο πηγάδια που βρίσκονταν έξω από τη δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ.

Ήδη με έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης της ΒΙΠΕ Μελιγαλά για να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αρμοδιότητάς της.

Σήμερα το μικτό κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος λαμβάνει εκ νέου δείγματα από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά αλλά και από τον ποταμό Άρι και την ευρύτερη περιοχή. Σε προηγούμενο έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/19, στον ποταμό Άρι, λάβαμε σήμερα τα αποτελέσματα, τα οποία βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Έχουν ληφθεί επί πλέον δείγματα, στις 2/12/19, από διάφορα σημεία του ποταμού Άρι και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Από την πρώτη στιγμή θέλω να διευκρινίσω ότι είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αρκεί να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη νομοθεσία, στο περιβάλλον και στην υγεία των συμπολιτών μας.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση και προς πάσα κατεύθυνση και προς τα πυρηνελουργεία και προς τα ελαιοτριβεία. Για τα ελαιοτριβεία θέλω να επισημάνω ότι πρέπει η λειτουργία τους να ταυτίζεται με τους όρους αδειοδότησής τους.

Ιδιαίτερα για τα πυρηνελουργεία εκτός από τους ελέγχους ρύπανσης από λιόζουμο (κατσίγαρος) θα συνεχίσουμε και σε ελέγχους απαερίων καμινάδων.

Ήδη στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 2-12-19, εγκρίναμε την τροποποίηση του τεχνικού μας προγράμματος και εντάξαμε την εργασία : «Διεξαγωγή μετρήσεων εκπομπών αέριων και άλλων ρύπων από καμιναέρια στις καμινάδες πυρηνελουργείων ΠΕ Μεσσηνίας» και προχωράμε άμεσα σε μετρήσεις».

 

 

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα…

% μέρες πρίν

Συνάντηση 6 χορωδιών στο Άργος

Όταν πριν από τρία χρόνια ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» και η Μικτή Χορωδία…

% μέρες πρίν

Καλές εντυπώσεις από τον Ημιμαραθώνιο Επιδαύριο δρόμο

Ο αναβαθμισμένος ιστορικός Επιδαύριος δρόμος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία…

% μέρες πρίν

Αναγέννηση Πύργου: Έφερε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα

Με επτά μετάλλια, (τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα) επέστρεψε η αποστολή της “Αναγέννησης…

% μέρες πρίν

ΠΥΡΓΟΣ: Συνεχίζονται τα χρήσιμα έργα και σχεδιάζεται το μέλλον

Με έργα προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ (οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν την Τρίτη 14η Μαΐου…

% μέρες πρίν

Συμφωνούμε … διαφωνώντας

γράφει ο Γιάννης Κουριαννίδης* Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφισβήτητα…

% μέρες πρίν