«Αυτογκόλ» με θύμα την πρόοδο της κοινωνίας από το Δ.Σ Καλαμάτας- Η τοποθέτηση του κ.Νίκα για το θέμα

50

«Απεταξάμην» στην τεχνολογική ανάπτυξη, ψήφισε στην ουσία πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Τεχνολογία αιχμής 5G. Εξέλιξη ή κατάρα τελικά; Το Δ.Σ. Καλαμάτας αποφάσισε το δεύτερο.

Τα βήματα ανάπτυξης στο τομέα της επικοινωνίας, αλλά και οι προοπτικές που αυτό το δίκτυο υπόσχεται σε πολλούς τομείς του εμπορίου, του τουρισμού κλπ που επίσημα η εγκατάστασή και λειτουργία του είναι επακόλουθα του συμφωνητικού συνεργασίας, που υπέγραψαν ο τότε Δήμαρχος και νυν Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας με το Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής της  WIND Αντώνη Τζωρτζάκη στις 8 Φεβρουαρίου 2019 και ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουλίου από τους ίδιους, σταμάτησαν από “κραυγές”. Μια είδηση που τότε γέμισε χαρά και αισιοδοξία πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο κ. Νίκας και ο κ. Βασιλόπουλος (δηλαδή ο τέως και νυν Δήμαρχος) είχαν δηλώσει τότε:

Παναγιώτης Ε. Νίκας: «Η Καλαμάτα, ως βραβευμένη Ψηφιακή Πόλη, πρωτοπορεί και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. Μέσω κοινόχρηστων υποδομών καταρχήν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία. Ευχαριστώ την εταιρεία Wind και το Κράτος για τη συνεργασία και για την επιλογή της Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτού του πρωτοπόρου πανελλαδικά εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό».

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Έχουν τεθεί οι βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αιχμής 5G στη ζωή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσδοκώντας να καταστεί ωφέλιμο για την πρόοδο της πόλης αυτό το ψηφιακό άλμα. Αντίστοιχη εμπειρία υψηλών ταχυτήτων και άμεσης απόκρισης απολαμβάνουν και οι επισκέπτες του Filoxenia Hotel στην παραλία Καλαμάτας. Το Filoxenia Hotel καλύπτεται από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν 5G Wi-Fi στους πελάτες του, αναδεικνύοντας την συμβολή της τεχνολογίας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.»

Τώρα όμως έρχεται μια μεγάλη ανατροπή, η οποία προφανώς σηματοδοτεί ότι χάθηκε(;) μια μεγάλη ευκαιρία πρωτοπορίας για τη Καλαμάτα.

Άγνοια; Τεχνοφοβία; Ανευθυνότητα; ή στημένες υστερικές δογματικές αντιλήψεις μειοψηφιών;

«Ετεροβαρής»(;) οικονομική σύμβαση ψήφισαν στο Δ.Σ της Καλαμάτας και όλα πλέον κρέμονται σε μια κλωστή.

 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δηλώνει ότι ο “λαϊκισμός και ο σκοταδισμός μόνο βραχυπρόθεσμα κερδίζουν, η πρόοδος δεν σταματά”.

Ο κ. Νίκας εξέφρασε τη λύπη του για τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε πανελληνίως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εξελέγη πρόεδρος  ΚΕΔΕ επειδή καινοτομεί, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων το δίκτυο 5G της Vodafone στην πόλη των Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας χθες στο “Έθνος” υπενθύμισε ότι στον δήμο του οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως:

«Δουλεύουμε εντατικά με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που δουλεύει τα σχετικά πρότζεκτ, ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου και δίνουμε τις απαντήσεις. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται βλέποντας και τα αποτελέσματα άλλων εφαρμογών που ανέδειξαν τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια, όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Όσο για το δίκτυο 5G σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε δημοτικό δίκτυο από κεραίες πάνω σε σημεία που ανήκουν στον δήμο (φανάρια, κολόνες), ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον δήμο για τη χρήση του».

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας που ψήφισαν να διακοπεί η σύμβαση με τη Wind επειδή είναι ετεροβαρής, δεν κατέθεσαν προτάσεις για νέα οικονομική συνεργασία με την εταιρεία. Κάτω από προϋποθέσεις και αν δεν παρασύρονταν από την ομάδα πολιτών που πίεζε για διακοπή των δοκιμών για λόγους υγείας, θα μπορούσαν να είχαν προτείνει στη Wind μια νέα οικονομική συνεργασία και εφόσον αρνιόταν επισήμως και εγγράφως η εταιρεία τότε θα ήταν λογική η μη ανανέωση της συνεργασίας.

Όπως αποδείχτηκε όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, δεν ήταν λίγοι οι σύμβουλοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την ετεροβαρή σύμβαση για να ικανοποιήσουν το “λαϊκό αίτημα” όσων ζητούσαν διακοπή των δικτύων 5G πάση θυσία και για λόγους υγείας. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της διακοπής αυτοπαγιδεύτηκαν, καθώς δεν είχαν την πολιτική εμπειρία να αντιληφθούν ότι το μήνυμα μιας απόφασης πολλές φορές ξεπερνά τις προθέσεις όσων την λαμβάνουν.

Δύσκολη η συνέχεια για ένα θέμα που σχολιάστηκε αρνητικά σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα πολιτικής εξουσίας ή επιχειρηματικών κύκλων.

Είδωμεν….