Η έρευνα επιτελεί τον κοινωνικό της προορισμό αν τα αποτελέσματά της μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις

41
Κυριάκος Μητσοτάκης (Δεξιά) με Χρήστο Δήμα (Αριστερά)

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι ένα νέο όργανο στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και άνθρωποι της αγοράς. Αποστολή του ΕΣΕΤΕΚ είναι η παρακολούθηση  των εθνικών, και διεθνών εξελίξεων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο να αποτελεί βάση του σχεδιασμού για όλη τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και την Κυβέρνηση. Θα είναι υπεύθυνο για την ενθάρρυνση των δημόσιων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, στην σύντομη παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδότησε ακριβώς την αναπτυξιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας. Ξεκινώντας με τη βασική έρευνα και καταλήγοντας, τελικά, στην επιχειρηματικότητα η οποία θα προκύπτει μέσα από την όλη διαδικασία της εφαρμοσμένης έρευνας και της εμπορευματοποίησης της καινοτομίας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θέλουμε, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά έναν εθνικό παίκτη, αλλά έναν περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Να φέρει πίσω κόσμο ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Ελλάδα.

Να γνωρίζετε ότι θα έχετε την αμέριστη στήριξη μου -το γνωρίζει καλά και ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας- ώστε να μπορούμε να λύνουμε με ταχύτητα ζητήματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία συχνά απαιτούν δύσκολη και κοπιώδη διυπουργική συνεννόηση».

(Πηγή Φωτογραφίας : Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος).