Aποκαλυπτήρια στην Καλαμάτα  του μνημείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων

68

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17  Νοεμβρίου στην Καλαμάτα η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου  για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Φραγκόλιμνας .

Παρέστη  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επί δημαρχίας του οποίου είχε ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσής του.

Η σημερινή Δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αρμενίων της Καλαμάτας διοργάνωσαν την εκδήλωση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο  Δήμος Καλαμάτας έδειξαν έτσι την ευαισθησία τους σε θέματα Εθνικά που στη συγκεκριμένη εκδήλωση  αφορούν  τους  μακροχρόνιους δεσμούς που υπάρχουν  με το ομόδοξο έθνος των Αρμενίων, το οποίο το συνδέουν  οι δεσμοί αίματος από τους διωγμούς που έχουν υποστεί από τους Τούρκους.

Στο επίκεντρο του μνημείου βρίσκεται ένας σταυρός σκαλισμένος σε κόκκινο μάρμαρο από την Αρμενία, το χρώμα του οποίου συμβολίζει το αίμα των εκατομμυρίων Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στην Γενοκτονία του 1915.

 

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας, μετά τους οποίους ακολούθησε η απόδοση παραδοσιακών αρμενικών χορών, από χορευτικό συγκρότημα της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Διοικητικού – Οικονομικού Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων δεκάδες Αρμένιοι, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.