Ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Παναγιώτη Νίκα

80
Παναγιώτης Νίκας. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ρεπορτάζ Π.Ι.Δ.

Ήταν μια Συνέντευξη Τύπου εντυπωσιακή σε πληρότητα. Οι πληροφορίες που δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με το αίτημα να προωθηθούν από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ προς τους Πολίτες, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμες με τελικό συμπέρασμα ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί να βρει έναν άλλο βηματισμό». Ένα βηματισμό που όπως είπε ο Παναγιώτης Νίκας, πρέπει «να είναι ρεαλιστικός και με προτεραιότητες που να υπηρετούν τον Πολίτη και όχι τα συμφέροντα».

Μερικά μόνο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο, ήρεμα ομιλών αλλά με καταιγιστικό λόγο, Περιφερειάρχης, είναι:

– Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας,

– Η επίλυση χρόνιων και δυσεπίλυτων προβλημάτων (όπως η χρεοκοπία των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ),

– Μέτρα φροντίδας για τους αγρότες και γενικότερα τους ασχολούμενους με την επεξεργασία των προϊόντων γης,

– Η λειτουργική στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας,

– Το ξεμπλοκάρισμα των Υδατοδρομίων και της λειτουργίας του τραίνου,

– Τα αρδευτικά έργα και οι ιδιωτικοποιήσεις του αεροδρομίου και του Λιμένος Καλαμάτας, αλλά και

– Η στήριξη της Τρίπολης για ξεχωριστό εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο Παναγιώτης Νίκας απάντησε πρόθυμα και χωρίς περιορισμούς στις ερωτήσεις που ακολούθησαν από τους παριστάμενους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ζητώντας τους να γίνουν αρωγοί στην πλήρη και σωστή ενημέρωση των Πολιτών.

Μίλησε για τα αποτελέσματα των συνεργασιών που είχε, την εβδομάδα που πέρασε, με τους κορυφαίους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης (Μάκη Βορίδη) και Υποδομών (Κώστα Καραμανλή). Παρουσίασε περιληπτικά τις αποφάσεις που πάρθηκαν, έθεσε χρονικούς στόχους, δεσμεύτηκε με χρηματοδοτήσεις και δεν δίστασε να αναφερθεί και στα προβληματικής εξέλιξης έργα.

Η Αργολίδα κέρδισε, μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία του τραίνου και την υλοποίηση του Αναβάλου μέχρι Επίδαυρο. (Η μεταφορά του νερού από τον Ανάβαλο στην Ερμιονίδα κρίνεται οικονομικά ασύμφορη και προκρίνεται η ύδρευση και άρδευση από το φράγμα στο Ρορό και τη Τζερτζελιά). Επανέλαβε την δέσμευση για οδική σύνδεση Ναυπλίου και Άργους με την Εθνική οδό και αποκάλυψε την κυβερνητική πρόθεση για χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων που επεξεργάζονται αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αλλά έχουν την έδρα –εργαστήριό τους στα αστικά κέντρα Ναυπλίου και Άργους.

Η Κορινθία κέρδισε τα αρδευτικά της Στυμφαλίας, του Ασωπού και την λιμνοδεξαμενή της Ριζάς, με δημοπρατήσεις εντός του 2020. Την συντήρηση της παλαιάς γέφυρας του Ισθμού και την χρήση της μετρικής γραμμής του ΟΣΕ. Δεν θέλησε όμως να δώσει πληροφορίες για την πορεία του Προαστιακού προς το Λουτράκι, αν και έδειξε να γνωρίζει το θέμα.

Η Αρκαδία κέρδισε (επιτέλους) την παράκαμψη Λαγκαδίων και την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού Τρίπολης που θα καταγραφεί ως Δημοτική οδοποιία. Αναγγέλθηκε η δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων της Λίμνης Τάκα για το καλοκαίρι του 2020 και η μεταφορά των διάσπαρτων υπηρεσιών της Περιφέρειας (σήμερα βρίσκονται σε 11 διαφορετικά κτήρια) στο υπό διαμόρφωση στρατόπεδο Κολοκοτρώνη. Κέρδισε ακόμη την άμεση κατασκευή ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου σε έκταση 17 στρεμμάτων στην Βυτίνα.

Η Λακωνία κέρδισε, την ένταξη στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ του δρόμου Σπάρτη (Πυρί) –Γύθειο και την δημοπράτηση του Φράγματος της Κελεφίνας το 2021. (Η Μεταφορά νερού από τις πηγές του Ευρώτα και του Βασιλοπόταμου, για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των περιοχών Έλους Μολάων και Ασωπού κρίθηκε ως «δύσκολα εντάξιμη στο ΕΣΠΑ»).

Η Μεσσηνία κέρδισε, την δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος Δήμου Τριφυλίας, το 2020 και την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 του Φράγματος και Αρδευτικού Θουρείας αλλά και των Εγγειοβελτιωτικών υποδομών του Τρικόρφου.

Αναφερόμενος στα θέματα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, διαβεβαίωσε ότι «πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί νέο έργο φωτισμού της Εθνικής οδού, εις αντικατάσταση του καταργηθέντος λόγω του υψηλού κόστους, με εξ ίσου άρτιες τεχνικές προδιαγραφές και κατά πολύ χαμηλότερο κόστος».

Όπως αποκάλυψε, «μετά από συνεργασία με την εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου (κα Τσώλη), θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικότητας και ασφαλούς διέλευσης όλων των Γεφυρών της Περιφέρειας Πελοποννήσου».