Εμπόδισαν την αποβίβαση παρανόμων μεταναστών, στην Κω, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων

109
Φύλαξαν σκοπιά όλη τη νύχτα ενισχυμένοι με βαριά μηχανήματα του Δήμου

Η αποφασιστικότητα του Δημάρχου της ΚΩ, Θεοδόση Νικηταρά, ο οποίος μαζί με δημοτικούς συμβούλους πρωτοστάτησε στον αποκλεισμό του λιμανιού, παρεμπόδισε μια ακόμα μεταφορά παρανόμων μεταναστών στο νησί.

Θεοδόσης Νικηταράς. Δήμαρχος Κω

Το συμβάν αποτυπώθηκε από τον ίδιο στο προσωπικό του facebook, όπου αναφέρει:

Απόψε πληροφορήθηκα ότι σχεδιάζεται η μεταφορά στην Κω προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στο Καστελόριζο.
Ως εδώ!
Έχω τονίσει με απόλυτη σαφήνεια στους αρμόδιους ότι έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί η Κως.
Αυτό δεν έγινε.
Κατέστησα γνωστό από το απόγευμα, σε αυτούς που πρέπει, ότι δεν επιτρέπω ως Δήμαρχος της Κω αυτό να συνεχιστεί.
Τους δήλωσα ότι στις 12μιση τα μεσάνυχτα θα είμαι στο λιμάνι μαζί με τους πολίτες της Κω. Οχήματα του Δήμου επίσης θα είναι εκεί.
Μετά από αυτό με διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποβιβαστεί κανένας και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για Πειραιά.
Παρόλα αυτά θα είμαι στο λιμάνι για τον έλεγχο εφαρμογής της δέσμευσής τους.
Ζητάω:
1. Άμεση και ευρείας κλίμακας αποσυμφόρηση του νησιού μας.
2. Καμία απολύτως μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά.
3. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι, και για όσο, παραμένουν στην Κω.
4. Επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, προώθηση στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά.”

Παρά την διαβεβαίωση που είχε δοθεί στον Δήμαρχο της Κω, όταν το καράβι έφτασε στο λιμάνι οι παράνομοι μετανάστες με τους συνοδούς τους είχαν λάβει θέση αποβίβασης. Χρειάσθηκε να μπει στο πλοίο ο ίδιος ο Δήμαρχος και μετά από συζητήσεις και επικοινωνίες που δεν έγιναν γνωστές, αποσοβήθηκε η αποβίβαση.

Παρόμοια περιστατικά, αντίδρασης, συμβαίνουν καθημερινά πλέον, σε όλη την Επικράτεια (π.χ  στη Σκύδρα μόλις χθες) κάτι το οποίο υποβαθμίζεται ως συνδυαστικό γεγονός από τα συστημικά ΜΜΕ.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δυσχεραίνεται να περάσει, όσο “αναίμακτα” υπολόγιζε τα σχέδια της. Οι συμφωνίες με τις Μ.Κ.Ο. και κάποιους ξενοδόχους και αιρετούς, σκοντάφτουν στην αυξανόμενη αντίδραση των Τοπικών Κοινωνιών. Το σχέδιο συναινετικής διαχείρισης της “καυτής πατάτας” διάχυσης  των μεταναστών, πιθανολογείται πως θα τροποποιηθεί, και οδηγούμεθα σε εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου όπως αυτό εικάζεται  από τις δηλώσεις του υφυπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε ζωντανή εκπομπή συστημικού τηλεοπτικού σταθμού, ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι, το ελληνικό να κράτος να επιβάλλει στους τοπικούς άρχοντες το να δεχθούν τους μετανάστες!»

Στα βήματα του Δημάρχου της Κω και των άλλων Δημάρχων, κινήθηκε σήμερα και ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος δήλωσε ότι αρνείται να δεχτεί άλλους παράνομους μετανάστες στο νησί και θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. «Δεν θα αφήσουμε τους πρόσφυγες να κατέβουν από το πλοίο» δήλωσε χαρακτηριστικά.