Διπλό μνημόσυνο (Ηλείοι πεσόντες 1940-41 και Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα) στο Φραγκοπήδημα Ηλείας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

193

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκοπηδήματος θα τιμηθεί και φέτος η Μνήμη των 351 πεσόντων Ηλείων, Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-1941, το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2019. Είναι η 21η συνεχής χρονιά τέλεσης του Μνημοσύνου.

Ο Φιλόλογος-Ιστορικός και Συγγραφέας Γιώργος Κουρκούτας

Το μνημόσυνο  τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας  σε συνεργασία με την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Φραγκοπηδήματος και σκοπό έχει να τονίσει την προσφορά της Ηλείας στους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Οι Ηλείοι έδωσαν το παρών από την πρώτη στιγμή του Πολέμου μέχρι την Μάχη της Κρήτης και στην κοινή Συμμαχική προσπάθεια για Ελευθερία στα χρόνια της Κατοχής.

Μία προσφορά στους Ηλείους ήρωες

Είναι μία εκδήλωση που συγκεντρώνει δεκάδες Ηλείους, πολλοί από τους οποίους είναι συγγενείς των Ηρώων,  που βρίσκουν την ευκαιρία να θυμηθούν και να τιμήσουν την θυσία των Συμπατριωτών μας στον βωμό της Ελευθερίας του Έθνους.

Κωνσταντίνος Κατσίφας. Δολοφονήθηκε γιατί ήταν ανυποχώρητος Έλλην.

Σύντομη αναφορά στην προσφορά των Ηλείων Ηρώων θα γίνει σε σχετική ομιλία στο Μνημόσυνο από τον Θεολόγο Καθηγητή και Διευθυντή του Γυμνασίου Βουνάργου κ. Παύλο Παγκράτη. Στην Ιερά Μονή Φραγκαπήδηματος φιλοξενείται υδρία με χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου, όπου βρίσκονται οι τάφοι Ελλήνων Πολεμιστών του 1940. Στο ίδιο χωριό την 28η Οκτωβρίου 2018 δολοφονήθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Το χώμα  είχε μεταφερθεί με επίσημη τελετή και με σχετική πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας αειμνήστου Αθανασίου Τοπιντζή το 1999 και έκτοτε τελείται σχετική εκδήλωση Μνήμης. Το 1999 μάλιστα είχαν επιδοθεί από τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας   στις οικογένειες των πεσόντων Τιμητικά Διπλώματα ευγνωμοσύνης για την θυσία των Ηρώων συγγενών τους.