Πόσο κυρίαρχος είναι ο Λαός; Οι  σταθμοί μιας Κοινοβουλευτικής διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών

104

«Δεν υπάρχει άλλη λέξη πιο βαρυσήμαντη, πιο ηχηρή, πιο μεστή, που να χαρίζει ο συνταγματικός νομοθέτης στο Λαό, όπως είναι το ‘‘κυρίαρχος’’. Για κανέναν άλλον θεσμό της Πολιτείας, ούτε για τη Δικαιοσύνη, ούτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε για τον Πρωθυπουργό, για κανέναν, δεν επιδαψιλεύει τέτοια λέξη ο συνταγματικός νομοθέτης».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την έκθεση του Ιδρύματος υπό τον τίτλο «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών».

Η έκθεση, μέσα από σπάνια τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό, αφηγείται δύο σχεδόν αιώνες ελληνικού κοινοβουλευτικού βίου, από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 έως την εδραίωση του κοινοβουλευτισμού την περίοδο 1862-1914, από τις κρίσεις του μεσοπολέμου, έως τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, και από τη μεταπολίτευση του 1974 έως τις μέρες μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι «η λαϊκή κυριαρχία, που είναι η πηγή της εξουσίας, δεν συνεπάγεται μόνο τη δύναμη του Λαού που την μεταβιβάζει στους αντιπροσώπους του, αλλά συνεπάγεται και την ευθύνη του Λαού, γιατί είναι νόμισμα με δύο όψεις». Και υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο η ισχύς, είναι και η ευθύνη. Γι’ αυτό και όταν αναλογιζόμαστε την ευθύνη, αντιλαμβανόμαστε με την ευθύνη ποιού, τελικά, του Λαού, ανεδείχθησαν αυτοί οι ηγέτες και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νικόλαος Βούτσης, οι Αντιπρόεδροι του Σώματος κ.κ. Αθανάσιος Μπούρας, Γεώργιος Λαμπρούλης και Απόστολος Αβδελάς, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Νίκη Μαρωνίτη, η αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων Μαρία Ράλλη, (με προσωπική πρόσκληση της Νίκης Μαρωνίτη), βουλευτές και μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

(Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα θα αναρτηθεί αύριο Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019).