Το blockhain είναι το “αύριο” στον ψηφιακό κόσμο

153

τουWilliam Echikson

Είναι το blockchain το μαγικό ραβδί που μπορεί να απαντήσει στα πολλά δεινά που μαστίζουν τον ψηφιακό κόσμο, από την προστασία της ιδιωτικότητας μέχρι τα hacks στον κυβερνοχώρο; Οι υποστηρικτές λένε ναι.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του CEPS με τίτλο: Blockchain: Hype or Solution, μια ομάδα επιχειρηματικών εκπροσώπων ανάλυσε με λεπτομέρειες συγκεκριμένες περιπτώσεις για το πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το blockchain ανοίγει την πόρτα στην καινοτομία, ενισχύει την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Το Blockchain είναι πραγματικό, μια πρωτοποριακή τεχνολογία.

Βεβαίως, η τεχνολογία παραμένει σε πρώιμο στάδιο. Το blockchain προσελκύει. Πολλά περιστρέφονται γύρω από τα κρυπτονομίσματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Αλλά το blockchain είναι πολύ περισσότερα από κρυπτονόμισμα και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Είναι μια τεχνολογία για πολλές, λιγότερο αμφιλεγόμενες χρήσεις -για παράδειγμα στην υγεία, στα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και στη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων.

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο blockchains αντιστέκονται στις παραβιάσεις. Η ικανότητα αυτή για τη δημιουργία επαληθευμένων, αναλλοίωτων αλυσίδων δεδομένων, δημιουργεί εμπιστοσύνη. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στις παρουσιάσεις, συμπεριλάμβαναν ID PASS, μια ανοιχτής προέλευσης λύση βασισμένη σε blockchain, η οποία επιτρέπει στις κυβερνήσεις και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τη δυνατότητα να εκδίδουν και να επαληθεύουν ταυτότητες. Χωρίς μια επαληθεύσιμη ταυτότητα, το ένα έβδομο του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται του δικαιώματος πρόσβασης σε απαραίτητες υπηρεσίες όπως η ιθαγένεια, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η υγειονομική περίθαλψη, τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Το Eva, μια συνεταιρική εφαρμογή καταμερισμού βαρών, επιτρέπει την ασφάλεια των δεδομένων.

Ας εξετάσουμε την ενοικίαση εξοπλισμού. Το blockchain επισπεύδει τη διαδικασία. Ελέγχει τα δεδομένα του εξοπλισμού, πιστοποιεί τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα του πελάτη. Εγγυάται την προέλευση του μηχανήματος που θα ενοικιαστεί. Τα κάνει όλα αυτά με απλό και γρήγορο τρόπο, εγγράφοντας νέους πελάτες μέσα σε λίγα λεπτά.

Άλλος ένας πιθανός κλάδος που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή το blockchaine, είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες). Μόλις το 2% των εγγεγραμμένων πατέντων αποτιμάται σε λεφτά. Οι διαπραγματεύσεις για την αδειοδότησή τους είναι μακρές και δύσκολες. Το blockchain φέρνει όλους τους συμμετέχοντες σε επαφή, μοιράζεται αξιόπιστα καταγεγραμμένα δεδομένα μεταξύ αξιόπιστων εταίρων, για να δημιουργήσει αξιόπιστες συναλλαγές. Εξαλείφει τους μεσάζοντες, μειώνοντας το κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το blockchain. Ο Peteris Zilgavis, επικεφαλής της μονάδας ψηφιακής καινοτομίας και blockchain της Κομισιόν, δήλωσε στο event του CEPS ότι η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ώριμη για την καινοτομία blockchain: η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να συνδεθούν οι διαφορετικές χώρες της ηπείρου.

Εάν οι φορείς χάραξης πολιτικής θέλουν να ενθαρρύνουν την καινοτομία blockchain, το πάνελ συμφώνησε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για ρύθμιση. Αντί να ρυθμιστεί το μέσο, θα πρέπει να ρυθμιστεί ο κλάδος, όπως αξιολογούνται (και συχνά απορρίπτονται) από χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές οι λύσεις blockchain για fin-tech. Οι κυβερνήσεις πρέπει αντί αυτού να προάγουν την κατανόηση του blockchain και να βοηθήσουν στη διάδοση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από : https://www.capital.gr/ceps-eu/3385108/to-blockhain-einai-to-aurio-ston-psifiako-kosmo