Ναυμαχία του Κατακόλου. Μια άγνωστη μάχη του 1821.

408

Το τοπικό παράρτημα της Ε.Α.Α.Ν Ηλείας , υπό τον δραστήριο Αργείο Πρόεδρό του Ζώη Υφαντή, με μία σεμνή τελετή το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στον Άγιο Νικόλαο Κατακόλου τίμησε,  για 8η συνεχόμενη χρονιά ,  τη 198η Επέτειο της Ναυμαχίας του Κατακόλου,  προεξάρχοντας του Επισκόπου Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και των εφημέριων του Ναού π. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου π. Νικολάου Αθανασόπουλου και του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικολάου Κατσηδήμα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμο το Δ.Σ. του Παραρτήματος και ικανός αριθμός ε.α. συναδέλφων και φίλων του Παραρτήματος καθώς επίσης και  Αρχές του Νομού.

Το Δ.Σ. του Παραρτήματος ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία του

                                      Το Χρονικό της Μάχης

Πρόκειται για μία σελίδα της ιστορίας μας, σχετικά άγνωστη, όταν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη στις 30 Σεπτεμβρίου 1821 αντιμετώπισε σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή που με τα βαριά εξοπλισμένα σκάφη του έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπόντασης επιχείρησε τόλμημα από το οποίο σώθηκε όλη η μοίρα.

Όπως αναφέρεται, προχώρησε ταχύτατα με τη Νάβα του ανάμεσα από τουρκικά πλοία. Εκείνα αντί να στρέψουν τα πυροβόλα εναντίον του φοβούμενα ότι το Σπετσιώτικο πλοίο ήταν πυρπολικό έσπευσαν να απομακρυνθούν σε αρκετή απόσταση. Τότε ο Μπόντασης εξαπέλυσε εκεί μια βάρκα γεμάτη από εύφλεκτες ύλες και της έβαλε φωτιά δημιουργώντας τεχνητό καπνό στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο καπνός ήταν τόσο πολύς ώστε μετά από λίγο τα πλοία έγιναν αφανή μεταξύ τους και ο Μπόντασης γύρισε γρήγορα στα ελληνικά.

Οι Τούρκοι πιστεύοντας ότι η φλεγόμενη βάρκα ήταν το Σπετσιώτικο πλοίο φοβήθηκαν την εφόρμηση προς πυρπόληση και άρχισαν να κανονιοβολούν κατά της εστίας του καπνού και έτσι τα ελληνικά πλοία κατόρθωσαν να διαφύγουν ακτοπλούντα και να περάσουν γύρω από το Κατάκολο.