Θα κάνετε αυτό που πρέπει για τον Κατσίφα της θυσίας; Θα κερδίσετε το δικαίωμα να λέτε πως είσθε μία από τις Ελπίδες του Ελληνισμού;

206

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Μερικές δεκάδες συνέλληνες αποφάσισαν και προχώρησαν σε μια ενέργεια που δείχνει ότι η απόδοση τιμής στη μνήμη πεσόντων ηρώων παραμένει πρωταρχική αξία γι’ αυτούς.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Συντάχθηκαν και ακολουθούν την αυθόρμητη πρωτοβουλία διεξαγωγής θρησκευτικού μνημόσυνου για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Τον τελευταίο νεκρό του Βορειοηπειρωτικού μετώπου στον πόλεμο του ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τον Έλληνα που σκότωσαν εν ψυχρώ οι Ειδικές Δυνάμεις της Αλβανικής κυβέρνησης, πριν από ένα χρόνο, γιατί τόλμησε να αναρτήσει την Ελληνική σημαία στο -υπό κατοχή- ελληνικό χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου (Πράξη καθ’ όλα νόμιμη, σύμφωνα με την συνθήκη προστασίας της εθνικής μειονότητας).

Τα μνημόσυνα θα γίνουν, σε δεκάδες πόλεις και χωριά, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 στην πλειοψηφία τους, και την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου κάποια που οι οργανωτές τους έκριναν ότι πρέπει να συμπέσουν ανήμερα με την γιορτή του ΟΧΙ. Κάποια άλλα έγιναν την προηγούμενη Κυριακή και κάποια άλλα θα γίνουν την επομένη Κυριακή, όπως αυτά της Λάρισσας που τα έθεσε υπό την σκέπη του ο Μητροπολίτης Λαρίσσης.

Δεν χρειάσθηκε πολύς κόπος. Ανηφόρησα τον δρόμο προς τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου και ρώτησα τον παπα Λευτέρη «τι χρειάζεται και τι κοστίζει, για να κάνω το μνημόσυνο ενός ανθρώπου που τον θυμάμαι και τον τιμώ».

«Δεν κοστίζει τίποτα» μου είπε. «Η εκκλησία είναι δίπλα σας για να ξεπερνιέται ο πόνος της απώλειας και να αποδίδεται η πρέπουσα Τιμή στους ανθρώπους ΜΑΣ. Πες μου το όνομα του ανθρώπου για να το μνημονεύσω και αν είσαι κοντά μου εκείνη την ώρα, να είσαι σίγουρος πως η ψυχή του θα χαρεί να το ακούσει».

Έτσι λοιπόν, συντάχθηκα και εγώ με όλους εκείνους τους Έλληνες των έργων και του αγώνα και έστρεψα την πλάτη μου στα Like, στην αδιαφορία και στα εξυπνακίστικα σχόλια. Αντί να σκοτώσω εκατοντάδες Αλβανούς υπηρέτες του κακού, στο Facebook, σκότωσα την τεμπελιά μου και την αντίληψη του «έλα μωρέ… και τι θα γίνει με ένα μνημόσυνο».

Στη μνήμη και προς Τιμή του Ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, το μνημόσυνο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Και την Δευτέρα θα πάω στην παρέλαση ήρεμος, υπερήφανος και αποφασισμένος για ότι, στο μέλλον, χρειαστεί.

Υ.Γ. Για όσους έχουν το ερώτημα «μα, χωρίς κόλυβα… χωρίς αναγγελία… χωρίς κινητοποίηση φίλων…» η απάντηση προκύπτει μέσα από το σύνθημα των ανθρώπων που πήραν την πρωτοβουλία:

1.000 μνημόσυνα για τον Κατσίφα

1.000 Ελπίδες για τον Ελληνισμό!

Για να δούμε λοιπόν, εσείς που με διαβάσατε θα κάνετε αυτό που πρέπει; Θα έχετε να λέτε πως είσθε μία από τις Ελπίδες του Ελληνισμού;