Η αυτοδιοίκηση ως κινητήριος δύναμη ενός εθνικιστικού κινήματος…

121
Δημήτρης Μπουγιώτης.
Αιρετός σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου

Ένα σύνθημα παλιό και εθνικιστικά υιοθετημένο έλεγε πως αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες. Ποιες εκλογές; Μα όλες οι εκλογές; Ακόμα και αυτές του εξωραϊστικού συλλόγου της γειτονιάς σου; Ακόμη και αυτές για το συμβούλιο της τοπικής σου ποδοσφαιρικής ομάδας; Δε νομίζω οι Ρότσιλντ και οι Ροκφέλερ να έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Ειδάλλως δεν θα είχαμε τον Κουριαννίδη στη Θεσσαλονίκη, τον Μιχαλακόπουλο στον Πύργο, τον Κουκούτση στην Καλαμάτα κ.α.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και όχι μόνο, έχει ξυπνήσει ένας γίγαντας. Ενώ οι παγκοσμιοποιητές έτρεχαν με αστρονομικές ταχύτητες την αλλαγή των κοινωνιών μας, εμφανίσθηκαν παραδοσιακές δυνάμεις, είτε με πλειοψηφική ισχύ, είτε με ισχυρό εκλογικό αντίκτυπο, που προσπάθησαν και προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Αυτές οι δυνάμεις δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Ακόμα και εν μέσω του γαλλικού Μάη του΄68, συνεδρίαζαν στη Γαλλία, συναθροίζονταν στην Ανατολική Γερμανία κάτω από το άγρυπνο μάτι της ΣΤΑΖΙ, ή γίνονταν στόχος των πολυβόλων των ερυθρών ταξιαρχιών στην Ιταλία. Ακόμη και ο Βίκτωρ Όρμπαν που μίλησε για αντιμεταναστευτική πολιτική, που θωράκισε το Έθνος του και ανέδειξε τον χριστιανισμό στους συμπολίτες του ήταν αυτός που είχε συλληφθεί πάμπολλες φορές από το κομμουνιστικό καθεστώς. Όλοι αυτοί δεν θα είχαν καταφέρει να επιτύχουν μεγάλες εκλογικές νίκες με μακρά διάρκεια και δυναμικά στελέχη, εάν δεν είχαν νικήσει πρωτίστως σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικότερα παραδείγματα όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ουκρανία που έχουν περισσότερες δυνατότητες και αυτόνομα περιφερειακά κοινοβούλια κατάφεραν και εισχώρησαν στην κοινωνία. Απευθύνθηκαν στα σοβαρά καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών τους.

Και οι εθνικιστές μιλώντας τη γλώσσα της λογικής μπορούμε να πείσουμε. Μπορούμε να αποκτήσουμε δύναμη μέσα από την αυτοδιοίκηση και να επιτύχουμε άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες νίκες. Το πώς αυτές οι νίκες θα ενωθούν σε ένα ευρύτερο μωσαϊκό που θα αποτελέσουν τη φλόγα ενός δυναμικού εθνικιστικού κινήματος είναι μια άλλη συζήτηση. Ευελπιστώ όμως πως το 2020 θα είναι έτος θετικών εξελίξεων.

Δημήτριος Μπουγιώτης…

ΠΗΓΗ:ΕΔΩ