Το ΟΧΙ της κοινωνίας του Ναυπλίου στους Γιάννη Μαλτέζο και Παναγιώτη Νίκα

838
Μαλτέζος και Νίκας. Προωθούν την απένταξη του μεγαλύτερου έργου υποδομής Κοινωνικών υπηρεσιών στην Αργολίδα;

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για αναίτια απόφαση απένταξης του μεγαλύτερου έργου υποδομών Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αργολίδα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και σύμφωνη γνώμη του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζου.

Η δημοπρατημένη κοινωνική δομή πολλαπλών χρήσεων στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου, αν και ήδη το έργο έχει ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, φαίνεται ότι οδεύει προς ματαίωση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας καθυστερεί την διαδικασία εγκατάστασης του αναδειχθέντος εργολάβου και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αναζητά τρόπο για διακοπή του έργου και μεταφορά των δεσμευμένων πιστώσεων σε άλλα έργα δικής του επιλογής. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Γιάννης Μαλτέζος, υπεύθυνος για την ιεράρχηση των έργων ΕΣΠΑ, σε σύμφωνη γραμμή με τον Περιφεριάρχη, δεν αντιδρά, γενόμενος συνυπεύθυνος της δυσμενούς εξέλιξης.

Η κοινωνική δομή πολλαπλών χρήσεων, προορίζεται να δώσει λύση στο υπάρχον πρόβλημα χώρου σίτισης των καθημερινά υποστηριζόμενων (από δεκαετίας) οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών καθώς και στους χώρους αποθήκευσης προμηθειών, και προετοιμασίας γευμάτων.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του «Συσσιτίου της Ευαγγελίστριας» στηρίζεται, μέχρι σήμερα, εξ ολοκλήρου σε συνεισφορές εθελοντών και επεκτείνεται σε παροχή ειδών ένδυσης καθώς και ψυχολογικής υποστήριξης και προσωρινής φιλοξενίας. Ο Δήμος Ναυπλιέων δεν διαθέτει καμία ανάλογη κοινωνική δομή παροχής τέτοιων υπηρεσιών και η προωθούμενη διακοπή του έργου είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην κατάρρευση του συσσιτίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους 150 καθημερινά τρεφόμενους.

Το έργο, οι πιστώσεις για την κατασκευή του οποίου εγκρίθηκαν μετά από μεγάλη πίεση από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη, είναι σε φάση έναρξης κατασκευής της εργολαβίας, μετά από δωρεές ιδιωτών και δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ που διέθεσε ο Δήμος Ναυπλιέων για την ωρίμανση του σχετικού φακέλου.

Η κοινωνία του Ναυπλίου αρνείται να αποδεχτεί την διακοπή και απένταξη του έργου. Αμέσως μετά τον εορτασμό του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, ετοιμάζονται σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθεί το ΟΧΙ των Ναυπλιωτών στην βούληση των κ.κ. Μαλτέζου και Νίκα.

Την δυσαρέσκειά του για την διαφαινόμενη αναίτια αρνητική εξέλιξη έχει εκφράσει (σε στενό κύκλο) και ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος.