Φθινοπωρινή Ισημερία –Σεπτέμβριος 2019

226
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

Γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια Αστρολογίας

Η λέξη «ισημερία» υποδηλώνει ένα φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει δυο φορές το χρόνο. Η μέρα έχει ίση διάρκεια με τη νύχτα. Έχουμε την Εαρινή και τη Φθινοπωρινή ισημερία. Δυο πολύ σημαντικές μέρες του χρόνου. Εξ ίσου σημαντικές είναι άλλες δυο μέρες, τα δυο ηλιοστάσια, το χειμερινό και το θερινό. Οι δυο ισημερίες και τα δυο ηλιοστάσια, σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη μιας εποχής του χρόνου.

Οι πρόγονοί μας που γνώριζαν τη σημασία αυτών των τεσσάρων ημερών, τοποθετούσαν τις σημαντικότερες εορτές τους κοντά σ’ αυτές τις ημέρες. Στο μήνα Σεπτέμβριο, που ονομαζόταν Βοηδρομιών, είχαν τοποθετήσει την πιο ιερή εορτή, την τέλεση των Ελευσινίων Μυστηρίων, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της Κόρης Περσεφόνης. Υπήρχαν τα μικρά μυστήρια – ένα είδος προετοιμασίας – και τα μεγάλα, που διαρκούσαν 9 μέρες. Τα Ελευσίνια Μυστήρια πιστεύεται ότι ίδρυσε ο Εύμολπος, ή ο Μουσαίος, ο οποίος ήταν γιος του Ορφέα, και αποτελούσαν ένα από τους σοβαρότερους θεσμούς του Ελληνικού πολιτισμού.

Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στις 10.50 το πρωί. Ξεκινάει λοιπόν και επίσημα το Φθινόπωρο. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1529, εκείνος ο αλαζόνας Οθωμανός Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο δήθεν Μεγαλοπρεπής, ξεκίνησε την α΄πολιορκία της Βιέννης, που κατέληξε σε πλήρη αποτυχία και πανωλεθρία. Περίπου 3 αιώνες αργότερα, την ίδια μέρα, το 1821, ο Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Τριπολιτσά και την απελευθερώνει από τους Τούρκους. Πολύ σημαντική λοιπόν η φθινοπωρινή ισημερία. Φαίνεται όμως πως δεν ευνοεί τους «γείτονες».

Αυτή τη χρονιά, την ώρα που ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του Ζυγού, οι γωνιακοί οίκοι φιλοξενούν σταθερά ζώδια, δείγμα πως τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα έχουν διάρκεια και σταθερότητα. Ο Κρόνος που θα έχει αποκτήσει ορθή πορεία, θα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη συζυγία με το Νότιο Δεσμό της Σελήνης. Ο Κρόνος πάντα έπαιζε σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όμως, αυτή η συζυγία με το Νότιο Δεσμό, μοιάζει σαν να προδιαγράφει ένα καρμικό καθόλου ευνοϊκό μέλλον για τους «γείτονες».

Τρεις θα είναι οι δυνατότεροι πλανήτες την ημέρα αυτή: Ο Κρόνος, που θα συμβολίζει την Πατρίδα, ο Δίας που θα συμβολίζει τα οικονομικά θέματα και η Αφροδίτη, που θα συμβολίζει τους κρυφούς αλλά και φανερούς εχθρούς. Η Σελήνη επίσης θα έχει κάποια δύναμη πάνω στο ζώδιο του Καρκίνου, και θα βρίσκεται στην ακμή του 9ου οίκου, της θρησκείας, των αλλοδαπών, των σπουδών. Δυστυχώς όμως θα είναι χτυπημένη με αντίθεση από τον Κρόνο. Είναι ολοφάνερο, πως θέματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό και τη θρησκεία, θα βρίσκονται σε έξαρση μετά το Σεπτέμβριο.

Στο Μεσουράνημα θα βρίσκεται ένα αστέρι του αστερισμού του Λέοντα, που συνδέεται με τη μεγαλοπρέπεια, τον κομπασμό, την σκληρότητα, και την καταστροφικότητα, έχει όμως και ικανότητες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Κοντά στον Ωροσκόπο θα βρίσκεται το αστέρι θ του Κενταύρου, πολύ σημαντικό αστέρι, που κάνει τους ανθρώπους ετοιμοπόλεμους, με τάση για εκδίκηση, και τους δίνει ενεργητικότητα και άγρια πάθη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ωροσκόπος ανήκει στο λαό. Και ο Κένταυρος, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, είναι ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Αρκεί να του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, και τότε θα δείξει όλα τα προσόντα του.