Συνεργασία Νίκα και Μπουντρούκα με βάση προγραμματικές συγκλίσεις προς όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

112

Συναντήθηκαν και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασιών, με βάση υπάρχουσες προγραμματικές συγκλίσεις. Κοινό τους κίνητρο ο χρυσός κανόνας “ότι μας ενώνει”. Ένας κανόνας που μπορεί να έχει πεδίο εφαρμογής και στην προσπάθεια κοινής προσφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το κείμενο – πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο Γιάννης Μπουντρούκας στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα αναφέρει τα εξής:

“1) Ο τομέας της ανάπτυξης στην Περιφέρεια βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα .Σε ακόμα πιο χαμηλά είναι τα ζητήματα της έρευνας της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η περιθωριοποίηση των προϊόντων από τις διεθνείς αγορές και η διστακτικότητα νέων και μορφωμένων ανθρώπων να μπουν στην παραγωγική διαδικασία.

2) Είναι ζωτική ανάγκη η σύσφιξη των σχέσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την παραγωγή και η μεταφορά της γνώσης σε αυτήν.

3) Στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι επιβεβλημένη η μέγιστη εμπλοκή των φορέων της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας όπως Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες , Ενώσεις  κλπ.

4) Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο με καθυστερήσεις και σπατάλες και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν πόροι. Το επόμενο διάστημα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων αλλά και η χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Περιφέρεια πρέπει να πρωτοστατήσει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών με στοχευμένες δράσεις όπως θεματικές εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, b to b συναντήσεις αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Αλλά και με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών όπως μόνιμα εκθετήρια, δημοπρατήρια, εμπορευματικούς σταθμούς, έναν σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο.

Είναι απαραίτητο να παρθούν Πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και start up επιχειρήσεων σε θερμοκοιτίδες καινοτομίας αλλά και ερευνητικών κέντρων για την ποιοτική αναβάθμισης και πιστοποίηση νέων προϊόντων”.

Μετά από διαβούλευση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο παρατάξεων προέκυψε συμφωνία και σύγκλιση σε όλους τους βασικούς στόχους και προτεραιότητες αναφορικά με τα θέματα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που αναφέρονται παραπάνω.

Στα πλαίσια αυτής της σύγκλισης απόψεων ο κ. Νίκας πρότεινε στον κ. Μπουντρούκα να ασχοληθεί ενεργά με τα παραπάνω ζητήματα λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του και γνώσεων του.

Η “Πελοποννησιακή συμμαχία” σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “Η παράταξη και ο κ. Μπουντρουκας  θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Νίκα να ορισθεί  ως εντεταλμένος σύμβουλος με αρμοδιότητες την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, την σύνδεση με το ΠΑΠΕΛ, την αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των πάσης φύσεως προωθητικών ενεργειών όπως αναφέρονται καταπάνω με την προϋπόθεση ότι  οι βασικοί στόχοι που αναφέρονται παραπάνω θα γίνουν σεβαστοί και από τις δύο παρατάξεις, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από την κοινή πορεία που αποφασίστηκε ο κ. Μπουντρούκας θα αποχωρήσει από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου.

Η συνεργασία περιορίζεται στους παραπάνω τομείς. Σε θέματα που υπάρχουν ή θα προκύψουν στο μέλλον διαφορετικές προσεγγίσεις η παράταξη διατηρεί  την αυτονομία της να τοποθετείται και να δρα με όποιον τρόπο  επιλέγει ως προσφορότερο”.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις αυτές, ο κ. Γιάννης Μπουντρούκας δήλωσε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι πολίτες μας επέλεξαν να δουλέψουμε για να πάει μπροστά ο τόπος και να δουν καλύτερες μέρες. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και συνεννόηση και όχι σκιαμαχίες και άγονες αντιπαραθέσεις.

Εμείς έτσι πορευτήκαμε όλη μας τη ζωή αυτό προβάλαμε προεκλογικά και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε και σε όλη μας τη θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και η κοινωνία θα κρίνει”.