Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Ζακ Κωστόπουλος και ο Ουίλιαμ Γλάδστων

420

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την παράταξη “Ανοιχτή πόλη” ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Προφανώς, ακολουθώντας την αριστερή πεπατημένη και κατά τα πρότυπα της μετονομασίας της οδού Παναγή Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα.

Αιτιολόγησε την πρότασή του επιχειρηματολογώντας ως εξής: “… Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων είναι να συμβάλει και αυτός στον αγώνα για να μείνει η μνήμη του Ζακ ζωντανή. Να συμβάλει στον αγώνα για την ορατότητα και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια πόλη συμπεριληπτική με ασφάλεια για όλους και όλες. Η Ανοιχτή Πόλη θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Μία μικρή συμβολή στην σύγχρονη ιστορική μνήμη της πόλης.  … μπορούμε, ακόμα και μέσα στο πιο πηχτό σκοτάδι να παράγουμε φως. Αυτό άλλωστε έκανε πάντα η κοινότητα μας. Και ότι, ναι ρε, όσο κλισέ και να ακούγεται, η αγάπη θα νικήσει”.

Αν η πρόταση υιοθετηθεί από τον Κώστα Μπακογιάννη και την Νεοδημοκρατική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει η κατασκευή και τοποθέτηση μνημείου του “ήρωα” της κοινότητας ΛΟΑΤΚ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ Κοινότητα) Ζακ Κωστόπουλου.

Δεν περίμενα από τον απίθανο αυτό εκπρόσωπο του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και της παρέας του να γνωρίζει ιστορία. Επειδή όμως φοβάμαι ότι και παρά πολλοί Έλληνες αγνοούν την προσφορά του Γλάδστωνος στην διαμόρφωση του απελευθερούμενου από τους Οθωμανούς, Ελλαδικού κρατιδίου, αναφέρω δύο μόνο στοιχεία: Ο Ουίλιαμ Γλάδστων συνέβαλε ώστε, στη συνδιάσκεψη του Βερολίνου να δοθεί η Θεσσαλία στην Ελλάδα το 1881 και συνέδεσε το όνομά του με την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα.

Υπήρξε σπουδαίος Φιλέλλην και το μόνο που θα μπορούσε κανείς να του προσάψει είναι ότι …δεν έκανε χρήση ναρκωτικών και (αν και Εγγλέζος) δεν ανήκε σε σεξουαλικές μειονότητες, όπως το πρότυπο του Νάσσου και του Αλέξη.

Νικηφόρος Λυκίδης

ΠΗΓΗ: http://koinosparanomastis.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html