Οδεύοντας προς το 2021

208
Η ανάθεση της Προεδρίας της Επιτροπής εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821, στην Γιάννα Αγγελοπούλου δημιουργεί, δικαιολογημένες ανησυχίες για τον στόχο και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.

γράφει ο Εμμανουήλ Κώνστας*

Η συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία και την σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους που συνδέεται με την ύπαρξη του ελεύθερου εθνικού βίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία και αναπροσανατολισμό. Η μάλλον θορυβώδης ανάθεση στην Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη από την κυβέρνηση της προεδρίας της επιτροπής, τροφοδότησε συζητήσεις σχετικά με τον εορτασμό ενώ αυτό που θα έπρεπε να προξενήσει θα ήταν έναν γενικότερο ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και πάνω απ’ όλα εθνικό διάλογο για το τι έγινε, τι θα έπρεπε να γίνει και κυρίως τι πρόκειται να γίνει.

 

Κώνστας Εμμανουήλ

Συμπίπτει το κοντινό 2021 με την ταυτόχρονη ύπαρξη ρευμάτων και απόψεων κάθε αντιθέτων τόσο ως προς την εθνεγερσία όσο και προς το μέλλον του έθνους. Η μεγάλη προσπάθεια αποδόμησης, στρέβλωσης και κατασυκοφάντησης της εθνεγερσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλη με αυτήν της παγκοσμιοποίησης των διαφόρων τάσεων που πάντως υπηρετούν τον αγώνα εξαφάνισης των εθνών. Το έργο της επιτροπής πιθανότατα θα κινηθεί στο επίπεδο των επιλεγμένων αναφορών και στην προοπτική του ελληνικού έθνους μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα αρνηθεί άραγε να υποδείξει ότι διακόσια χρόνια μετά το καρκίνωμα είναι εδώ ή θα επιχειρήσει με τις γνωστές νερόβραστες αηδίες να μιλήσεις για “διάλογο”. Θα αφήσει ασύδοτους τους κάθε λογής ψευδοϊστορικούς να αλωνίζουν με τις άθλιες, ανιστόρητες και αστήρικτες θεωρίες τους, ότι το ’21 ήταν ληστανταρσία; Θα αψηφίσει την μεγάλη εθνική διαδρομή που έφερε τα κομμάτια της πατρίδας πίσω και άλλα αλύτρωτα; Θα τιμήσει το αίμα των ηρώων και το προγονικό αίτημα της εθνικής ολοκλήρωσης; 
Η επιλογή της κας Αγγελοπούλου έγινε με κριτήρια ικανής διοίκησης προκειμένου να γίνουν εντυπωσιακές τελετές; Έγινε γιατί κρίθηκε ότι αποτελεί πρόσωπο που συνδέει κέντρα του εξωτερικού κατάλληλα για το μέλλον του Ελληνισμού ή μήπως ως ανταπόκριση στο αίτημα της για έναν ρόλο στην δημόσια ζωή του τόπου; 
Το 1821 είχε ως επίκεντρο την εθνική ελευθερία και συντελέστηκε από το γένος των Ελλήνων. Αυτό το επίκεντρο απουσιάζει εντυπωσιακά από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι εθνικιστές , συνεχιστές αυτής της ορθής, φυσικής και μεγάλης παράδοσης αξιών έχουν το ορίζοντα του 2021 ανοικτό και θα παραμερίσουν τα σύννεφα που σκιάζουν την προοπτική του. Η συμπλήρωση των 200 ετών είναι μια μεγάλη αφετηρία νέων αγώνων και μια λεωφόρος μεγάλων γεγονότων για τον Ελληνισμό.

*Ο Εμμανουήλ Ν. Κώνστας
είναι Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου