Ας μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης

277

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα*

Πολλές φορές ως τώρα δέχομαι την σίγουρα καλοπροαίρετη παρατήρηση από φίλους και αναγνώστες πως πέρα από τα θεωρητικά άρθρα μου για τα ζητήματα των μουσουλμάνων της Θράκης και κυρίως των Πομάκων, θα πρέπει να καταθέσω και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο εκτουρκισμός τους.

Σεμπαϊντίν Καραχότζα

Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως δεν είμαι και ο πιο ειδικός, αλλά μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης μου με το συγκεκριμένο θέμα, είμαι σε θέση να καταθέσω κάποιες προτάσεις – σκέψεις μου με την ελπίδα πως αυτές θα αξιολογηθούν και θα υλοποιηθούν από ανθρώπους πολύ πιο ειδικούς και κατάλληλους.

Δεν ξέρω πόσες και ποιες από τις προτάσεις μου μπορεί να υλοποιηθούν, έστω σε βαθμό μικρότερο από τον επιθυμητό. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως την υλοποίηση τους θα πρέπει να την αναλάβει η επίσημη ελληνική πολιτεία, η οποία πλέον δε μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα κι απλά να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον αργό αλλά με σταθερά βήματα εκτουρκισμό των Ελλήνων Πομάκων της Θράκης.

Οι προτάσεις μου:

  1. Επίσημη (από ελληνικά πανεπιστήμια) καταγραφή και αναγνώριση της πομάκικης γλώσσας.
  2. Παράλληλη καταγραφή και ανάδειξη των υπόλοιπων πολιτισμικών στοιχείων των Πομάκων, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, μαγειρικές συνταγές κλπ.
  3. Δημιουργία ομάδας εργασίας από ειδικούς επιστήμονες, των οποίων η δουλειά θα είναι να μελετηθεί σε βάθος η πραγματική καταγωγή των Πομάκων.
  4. Πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΑ και στο διαδίκτυο.
  5. Φανερές και όχι κάτω από το τραπέζι χορηγίες – χρηματοδοτήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων Πομάκων με τον όρο πως τα χρήματα αυτά θα πιάνουν τόπο και οι σύλλογοι θα παρουσιάζουν δράση. Μουσικές εκδηλώσεις με πομάκικα τραγούδια, αναβίωση εθίμων κλπ.
  6. Ειδικό μάθημα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία (γιατί όχι και στα σχολεία όλης της χώρας) αναφορικά με τη τεράστια σημασία της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
  7. Πιλοτικό πρόγραμμα (εκτός σχολικού ωραρίου) διδασκαλίας της πομάκικης γλώσσας στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.
  8. Ανταμοιβή με μια καλή θέση εργασίας π.χ. (δεν αναφέρομαι σε μένα) όσων μουσουλμάνων της Θράκης επιδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για την Ελλάδα.
  9. Διορισμένοι από τη ελληνική πολιτεία Ιμάμηδες σε όλα τα τζαμιά της Θράκης ώστε να απομακρυνθούν οι Ιμάμηδες του τουρκικού Προξενείου.
  10. Ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο σε κάθε Πομακοχώρι, χωρίς να καταργηθούν τα μειονοτικά σχολεία.
  11. Δωρεάν εκδρομές Πομακόπουλων κυρίως σε μέρη όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  12. Τοποθέτηση διερμηνέων που να γνωρίζουν την πομάκικη γλώσσα σε νοσοκομεία, δικαστήρια, δήμους κλπ της Θράκης. Αυτό θα είναι ένα κίνητρο να μη θέλουν να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα.
  13. Δημιουργία λαογραφικού μουσείου όπου θα εκτίθενται όλα όσα έχουν σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό των Πομάκων.
  14. Τουριστική προβολή των Πομακοχωρίων όπου θα δίνεται μεγάλη έμφαση στη λέξη ΠΟΜΑΚΟΙ. Έκδοση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερωτικών φυλλαδίων και τουριστικών οδηγών για τα πομακοχώρια της Θράκης.
  15. Βράβευση ακόμα κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με κάποιο χρηματικό έπαθλο αν χρειαστεί, όσων Πομάκων φοιτητών αξιοποιούν τον πομάκικο πολιτισμό, την πομάκικη γλώσσα για την πτυχιακή τους εργασία.
  16. Σε ιδιωτικό επίπεδο θα μπορούσα νε υπάρξει από άτομα – επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα μια μικρή – συμβολική μηνιαία χορηγία ώστε να επανέλθει άμεσα μέσω του διαδικτύου ένα πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων σε γραπτή και ηχητική μορφή.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές πρόχειρες σκέψεις μου, οι οποίες ωστόσο στα χέρια ειδικών επιστημόνων μπορούν να γίνουν πράξεις. Επίσης υπάρχουν Πομάκοι που σίγουρα θα προσθέσουν προτάσεις που ίσως εγώ δε σκέφτηκα.

Σε γενικές γραμμές προτάσεις υπάρχουν πολλές. Το ελληνικό κράτος που θα τις αξιοποιήσει ψάχνουμε να βρούμε.

* ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

είναι Πομάκος δημοσιογράφος 

(αναδημοσίευση από το προσωπικό του Face Book)