Οι μοτοσικλετιστές της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ξεκινούν από 5 πόλεις της Κύπρου

235

Αύριο, 10 Αυγούστου 2019, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πορεία χιλίων περίπου μοτοσικλετιστών απ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου, που θα καταλήξει στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου στις 20.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμήσουν τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού το 1996.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τη φετινή Πορεία 

«Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού επιμένει να προφυλάσσει την ιστορία αυτού του τόπου. Με χρέος απέναντι στους μάγκες, Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, προτάσσει την αξιοπρέπεια και στέκεται καλά αντίκρυ από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και με τον νου στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Καρπασία, στη Μεσαριά. Ταυτόχρονα, οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν και επιμένουν ότι οι δολοφονίες του Τάσου στις 11 Αυγούστου και του Σολή τρεις μέρες μετά, έμειναν ατιμώρητες. Η κυπριακή πολιτεία αγνόησε παντελώς το αίτημα του κυπριακού Ελληνισμού για δικαιοσύνη και λησμόνησε επιδεικτικά και εκκωφαντικά τη θυσία.

Σαν ανυπόφορο «επιστέγασμα», ήρθε η τουριστικοποίηση του χώρου της θυσίας, προς υπηρεσία πάντα του εξωραϊσμού της κατοχής. Εκεί, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού θα ανταμώσει ξανά φέτος με όλα εκείνα που νοηματοδοτούν την πατρίδα και την ιστορία μας: Όπως το στοιχειοθετούσε η μαγκιά του αντάρτη Τάσου όταν έπεφτε συνειδητά στα συρματοπλέγματα της τουρκικής κατοχής. Όπως το σχηματοποιούσε η ματιά του Σολωμού όταν ανέβαινε στον ιστό της ντροπής και ανέβαζε μαζί του 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας».

Οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν ξανά σε όλες τις πόλεις και θα ανταμώσουν το Σάββατο 10 Αυγούστου στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Θα συμμετάσχουν σε ένα συναπάντημα με τις οικογένειες και κάθε πολίτη επιθυμεί να αισθανθεί το δράμα αυτού του τόπου, να αισθανθεί τα γεγονότα εκείνου του Αυγούστου, σε μια εκδήλωση μνήμης που αρμόζει στους δύο λεβέντες της γης της Αμμοχώστου.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση «Με γνώμονα πάντα την ιστορική συνέχεια, την ταυτότητα και τη συνείδηση αυτού του λαού και υπόλογοι στους ήρωες, στους άγιους, στις μανάδες, στους πατεράδες, στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε. Και προτάσσοντες τη μνήμη έναντι της λήθης, θα αναλάβουμε εκ νέου την ευθύνη για έναν όμορφο, αντικατοχικό και, πρωτίστως, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, μήπως και φθάσουμε τον πήχη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού».

Οι μοτοσικλετιστές θα διανυκτερεύσουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από τη σκοτεινή και ταυτόχρονα ολόφωτη Αμμόχωστο, βαδίζοντες πάντα στον ίσιο δρόμο που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια. Την Κυριακή 11 Αυγούστου θα προσκυνήσουν ξανά τα μνήματα των δύο παλληκαριών και θα υποσχεθούν ότι τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν. Και τότε η σελήνη θα ανατέλλει…

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού συνεχίζει να κρατά αναμμένη τη φλόγα της αξιοπρέπειας και με κεντρικό σύνθημα “ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ” διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά την πορεία Μνήμης και Τιμής των Ισαάκ και Σολωμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2019,  θα δημιουργηθούν προσυγκεντρώσεις σε 5 πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και οι μοτοσυκλετιστές θα συγκλίνουν στην μεγάλη συγκέντρωση.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Δυτική κερκίδα ΓΣΠ – ΩΡΑ : 17:30

ΛΕΜΕΣΟΣ – Χώρος στάθμευσης βιομηχανικής περιοχής αγ. Αθανασίου – ΩΡΑ : 17:30

ΛΑΡΝΑΚΑ – Κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς (παρά την έξοδο Αβδελερού) – ΩΡΑ : 18:00

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας – ΩΡΑ : 18:30

ΠΑΦΟΣ – Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου – ΩΡΑ : 16:15…