Με επιτυχία οι προαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδος

59

Ολοκληρώθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδος, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019.

Οι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Βυζαντινής μουσικής, της γενικής μουσικής παιδείας στην Ευρωπαϊκή μουσική – θεωρία – Σολφέζ από τους Πρωτοψάλτες – Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της Πράξεως και Θεωρίας, τον Διαμαντή Μαυραγάνη, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, Μουσουργό και ειδικό Μουσικό Σύμβουλο, το διευθυντή της Σχολής Γρηγόρη Κακούρη, καθώς και από τους Καθηγητές της Σχολής, τον Δημήτριο Καρκαλάτο, υποδιευθυντή της σχολής και πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, του Κωνσταντίνου Ρούτουλα, πρωτοψάλτη του Προσκηνυματικού Ιερού Ναού του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου και του Ιωάννη Χαβιαρλή Λαμπαδάριου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους.

 

Η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου και αποσκοπεί στην διαφύλαξη, διατήρηση και διάδοση της πατρώας ψαλτικής τέχνης, όπως αυτή διασώθηκε ανά τους αιώνες έως σήμερον. Η Βυζαντινή Μουσική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς,

Η έδρα της Σχολής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται στο Ναύπλιο στο ισόγειο του κτιρίου που εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, δίπλα από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Τμήματα της Σχολής λειτουργούν επίσης στο Άργος και στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου, για άνδρες και γυναίκες.

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική, πενταετής και σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα Πτυχία, τα οποία θα χορηγεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.