Ο Πέτρος Τατούλης ξέμεινε από εφεδρείες. Στελέχη βάσης αλλάζουν στρατόπεδο βλέποντας την ήττα της Κυριακής

1628

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Δεν θα αναφερθώ στα της διοίκησης του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όσοι παρακολουθείτε τα κοινά (και δυστυχώς είσθε πολύ λίγοι), γνωρίζετε τι έκανε, τι δεν έκανε και τις προσωπικές του προτεραιότητες. Ούτε θα μιλήσω για έργα και συμπεριφορές ή για σχεδιασμούς του μέλλοντος. Αυτά ήταν δουλειά των εκλογικών του αντιπάλων. Δουλειά που ομολογουμένως δεν έκαναν καθόλου καλά. Θα αναφερθώ όμως στις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Πέτρος Τατούλης, πολιτική αλεπού και γνώστης του εκλογικού παιχνιδιού, για πρώτη φορά στην ζωή του είναι τόσο στριμωγμένος. Τα κόμματα που τον στήριζαν έχουν αποσύρει την στήριξή του και έχουν στραφεί εναντίον του. Οι συνεργάτες που τον ανέδειξαν, κατά ένα μεγάλο μέρος, τον έχουν εγκαταλείψει και πολλοί εξ αυτών έχουν στραφεί εναντίον του. Τα ΜΜΕ που έφτιαξαν τον προσωπικό του μύθο, έπαψαν να τον υποστηρίζουν και πολλά από αυτά πέρασαν στην πλευρά της αποκαθήλωσης. Ο ίδιος, εμφανίζεται χωρίς νέες ιδέες, κουρασμένος και στα πρόθυρα να αποδεχτεί την ιδέα της «πολιτικής συνταξιοδότησης».

Την πρώτη Κυριακή, μια σημαντική ομάδα στελεχών που τα συστημικά κόμματα τα είχαν ωθήσει να τον πλαισιώσουν, παρέμεινε κοντά του. Άλλοι από συμφέρον, άλλοι από πίστη και άλλοι από ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αν στην δυναμική αυτών των στελεχών προσθέσουμε και την αδιαφανή διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έκανε -επί χρόνια- μέσω της Μυθικής Πελοποννήσου και διαφόρων άλλων αναθέσεων και έργων, καταλαβαίνουμε γιατί στάθηκε τόσο ψηλά στον πρώτο γύρο των Περιφερειακών εκλογών.

Όμως, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2019, ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.

Οι ψήφοι των συμβούλων του, κατά ένα μεγάλο μέρος «θα επαναπατρισθούν» στους φυσικούς πολιτικούς τους χώρους. Πολλοί δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν και θα έχουμε μειωμένη συμμετοχή ψηφοφόρων. Οι εκλεγμένοι του σύμβουλοι, πλην των υποψηφίων για την θέση των αντιπεριφερειαρχών, δεν θα καταβάλουν την προσπάθεια της πρώτης Κυριακής και οι μη εκλεγέντες θα ανακαλύψουν πως …«αρκετά κάναμε». Οι συνδυασμοί που πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν επιθυμούν την επανεκλογή του ή κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος της στήριξής του. Αντιθέτως, τα στελέχη και η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. ξεκίνησαν ήδη έναν αγώνα καταψήφισής του που εκφράζεται στην κλίμακα «μην ψηφίσετε Τατούλη… έως ψηφίστε Νίκα».

Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Νίκας είδε να αποκτά αυτόκλητους υπερασπιστές ή να δυναμώνει η δύναμη υποστήριξης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμεί να κερδίσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μιας Νέας Δημοκρατίας που κατά κοινή παραδοχή θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα καρπωθεί το άδικο μπόνους των 50 εδρών και πιθανόν να φτάσει στα όρια της αυτοδυναμίας (Μιας αυτοδυναμίας που δεν της είναι απολύτως αναγκαία καθώς η συγκυβέρνηση ή η ανοχή της Φώφης είναι δεδομένη).

Ο Μητσοτάκης περιόδευσε την Πελοπόννησο και το κατέστησε σαφές…«Θέλω την Περιφέρεια δική μου». Τόνισε πως θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός και πέρασε το μήνυμα στους φίλους του κάθε «αποστάτη Σιδέρη» ότι… «Ως εδώ. Αλλάξτε γραμμή και ακολουθείστε με αν θέλετε να υπάρξει μέλλον για εσάς».

Ο Πέτρος Τατούλης ξέμεινε από εφεδρείες ψήφων. Καμία δεξαμενή δεν προσφέρεται για να ποτίσει την καλλιέργεια της προσδοκίας παραμονής του στην εξουσία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδε την τελευταία εβδομάδα να ορθώνεται απέναντί του μια μεγάλη εκλογική δύναμη που λέγεται Δημήτρης Καμπόσος. Μια πολιτική δύναμη που, μόνος του αυτός (αφού το αποφάσισε), θα γυρίσει τούμπα τα αποτελέσματα της Αργολίδας. Από 6% υπέρ Τατούλη, να θυμηθείτε, θα το μεταστρέψει σε 3% υπέρ Νίκα.

Θα δώσει την χαριστική βολή στον Τατούλη και θα του θυμίσει πως ανταποδίδει την επιλογή του να στηρίξει, τον  Χειβιδόπουλο για Δήμαρχο και την παράλογα εχθρική συμπεριφορά του Σιδέρη στις Δημοτικές εκλογές. 

Η σημερινή συγκέντρωση του Παναγιώτη Νίκα στο Pantaziς Royal (8.30) θα είναι τριπλάσια σε μέγεθος από την προ δεκαημέρου ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη στο Εργατικό Κέντρο Άργους και θα σηματοδοτήσει με την παρουσία δύο πρωθυπουργών (ενός πρώην και ενός μέλλοντος) την αλλαγή σελίδας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.