Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα. Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου

61

 Από όσα παραμύθια του Άντερσεν έχω διαβάσει ανασύρω σήμερα από την καρδιά μου “Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα”. Για την ξεγυμνωμένη εξουσία που απαιτεί την επιβολή της αυταπάτης της στο λαό. Και μόνο ένα μικρό παιδί βρίσκεται να φωνάξει δημόσια:” ο βασιλιάς είναι γυμνός!”.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Γιορτάζεται πάντα 2 Απριλίου, στα γενέθλια του Δανού παραμυθά που χρωμάτισε τα παιδικά μας χρόνια με την Τοσοδούλα, το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, τη Μικρή Γοργόνα και πολλά ακόμα τρυφερά παραμύθια. Υπήρξε πολυγραφότατος αλλά, δυστυχώς, μικρό μόνο μέρος της συγγραφικής του δουλειάς έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Άραγε, γιατί δεν επιλέγονται τα θεατρικά του κείμενα για παραστάσεις; εννοώ εκείνα που έγραψε για μεγάλους.
Σήμερα υπάρχει τεράστιος πλούτος βιβλίων, που απευθύνονται σε όλες τις παιδικές ηλικίες καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι ανάγκες ενός παιδιού 2 ετών διαφέρουν από εκείνες ενός εξάχρονου.
Κυκλοφορούν βιβλία όλων των σχημάτων και μορφών με κείμενα εικονογραφημένα, εμπλουτισμένα με ήχους, με CD, με παζλς, με τρισδιάστατες εικόνες κι άλλα εμπλουτισμένα με ηλεκτρονικό περιεχόμενο, που προσεγγίζονται με τη βοήθεια ταμπλέτας. Κυκλοφορούν και πλήρως ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει περιεχόμενο ρεαλιστικό, φανταστικό, υπάρχουν και οι αντικρουόμενες απόψεις για το τι είναι πρέπον και τι όχι.
Αξίζει να σταθείτε στις προθήκες αλλά και να μπείτε μέσα στα παιδικά βιβλιοπωλεία! Αξίζει να επισκεφθείτε παιδικές βιβλιοθήκες! Τολμήστε το ακόμη κι αν δεν έχετε καμία σχέση με παιδιά. Είναι τόποι πλούσιοι σε χαρά γι αυτό θα βγείτε αναζωογονημένοι μετά από μια περιδιάβαση εκεί.
Είναι μικρές σπηλιές του Αλαντίν και σήμερα λάμπουν ιδιαίτερα γιατί ο πλούτος τους γιορτάζει!
#παγκόσμιαημέραπαιδικούβιβλίου

(Από το Facebook της Θεοδοσία Δάκογλου