Πατριωτισμός, πάθος για την Ελευθερία, Έρωτας και φιλοδοξίες στην παράσταση «Νικόλαος Γαλάτης» που συνεπήρε τους θεατές, στην Ερμιονίδα

830
SONY DSC
Η φωτογραφία απεικονίζει την μισή μόνον αίθουσα.

γράφει ο Πολύδωρος Δάκογλου

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, από κοινού με τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας παρουσίασαν το Ιστορικό δράμα του Σπύρου Ευαγγελάτου «Νικόλαος Γαλάτης», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ερμιονίδας. Το έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου, εξελίσσεται στα χρόνια πριν τον ξεσηκωμό του 1821 και μας μεταφέρει εικόνες από τον ακμάζοντας Ελληνισμό της Οδυσσού, της Κωνσταντινούπολης, της Μόσχας και των Επτανήσων. Ιστορικά στοιχεία και ιστορικά πρόσωπα πλέκουν ένα ιστορικό δράμα, με έντονα στοιχεία τον Πατριωτισμό, το πάθος για Ελευθερία, τον Έρωτα και την φιλοδοξία. Ως αποκορύφωμα ήρθε ο άδικος θάνατος αμφιλεγόμενου και δύσκολα ελεγχόμενου, φλογερού Φιλικού, Νικόλαου Γαλάτη.

Ο Παύλος Δαγρές στον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Νικόλαος Γαλάτης ήταν εκ των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρείας. Καταγόμενος από την Κεφαλονιά, συνδέθηκε με τον Σκουφά και επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να πείσει τον Ιωάννη Καποδίστρια να ηγηθεί της Φιλικής Εταιρείας και να κηρύξει την επανάσταση του σκλαβωμένου γένους των Ελλήνων, λίγα χρόνια προ του 1821. Δολοφονήθηκε στα χώματα της Θερμησίας, καθ’ οδόν προς Τρίπολη, από τον Φιλικό Πάνο Δημητρόπουλο, κατ’ εντολή της Εταιρείας καθώς, είχε επικρατήσει η υποψία πως θα πληροφορούσε τους Τούρκους για τον προετοιμαζόμενο ξεσηκωμό.

Τίνα Αντωνοπούλου. Το αφηγηματικό μέρος που διαχειρίσθηκε βοήθησε ώστε να γίνει κατανοητό το ιστορικό πλαίσιο του έργου.

Η διασκευή του έργου και οι αφηγήσεις των κειμένων που μετέφεραν τους θεατές από πόλη εις πόλη και από εποχή εις εποχή, έγινε από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε., Τίνα Αντωνοπούλου, ενώ η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κουστούμια οφείλονται στον Δημήτρη Σίδερη. Η συμβολή του Τάκη Σπετσιώτη επαινέθηκε από όλους και την απαγγελία του ποιήματός με τίτλο «Νικόλαος Γαλάτης», έκανε η Κατερίνα Χατζηζήση –Σκούρτη. Η παράσταση δόθηκε ως εναρκτήρια εκδήλωση, σειράς άλλων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία του 1821.

Το Ιστορικό δράμα «Νικόλαος Γαλάτης», παρουσίασαν μετά από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες, με εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, οι δημότες (κατ’ αλφαβητική σειρά):

Δαγρές Παύλος (ως Ιωάννης Καποδίστριας)

Δερματάς Παναγιώτης (ως Αθανάσιος Τσακάλωφ)

Δημαράκης Γιώργος (ως Νικόλαος Γαλάτης Α’ μέρος

Λεβέντης Γιώργος (ως Νικόλαος Γαλάτης Β’ μέρος)

Μπαλαμπάνης Άγγελος (ως Αξιωματικός Ρωσικού στρατού)

Παπαμιχαήλ Παναγιώτης (ως Αξιωματικός Ρωσικού στρατού)

Πάτσιος Θανάσης (ως Εμμανουήλ Ξάνθος)

Πεντεδέκας Κώστας (ως Πάνος Δημητρόπουλος)

Σαρδελή Ηρώ (ως Ηνογένη)

Σκούρτης Μανώλης (ως Καπετάν Λιβαδάς)

Σπανός Χρήστος (ως Νικόλαος Σκουφάς)

Τσίρνα Χρύσα (ως Δούκισσα Τσερκασώφ)

Συμμετείχαν και μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ερμιόνης).

Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά. Στο video που ακολουθεί, διάρκειας 8 λεπτών μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές σκηνές και δηλώσεις κάποιων εκ των συντελεστών της παράστασης.

Την παράσταση του Σαββάτου (23 Μαρτίου 2019) παρακολούθησαν, με προσήλωση και κατανυκτική σιγή, περισσότεροι από 150 θεατές, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στην αίθουσα.

Παρέστησαν, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι, Γιάννης Γεωργόπουλος, Τάσος Λάμπρου και Τάσος Τόκας, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο παπά Δημήτρης Αμπελάς, και ομάδα δημοσιογράφων που μετακινήθηκαν από το Ναύπλιον με επιμονή και ευγενή προτροπή του Δημοτικού Συμβούλου Τάσου Λάμπρου.

Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την παράσταση εκπροσωπούσαν τα ΜΜΕ akromolio.gr, Best tv, Maxtv.gr, Newchannel.gr, psifisto.gr και Ενημέρωση Πελοποννήσου.

Η παράσταση θα επαναληφθεί σήμερα Δευτέρα στις 8.00μμ και τον Μάιο θα παρουσιασθεί στο Ναύπλιον.