ΜΑΡΤΙΟΣ – πρώτος μήνας της Άνοιξης

110
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Επίσημα λοιπόν και ημερολογιακά, μπήκαμε στην Άνοιξη. Αστρολογικά η Άνοιξη αρχίζει όταν ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του ζωδίου του Κριού, δηλαδή μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου. Στις 6 Μαρτίου, έχουμε και μια Νέα Σελήνη, στο ζώδιο των Ιχθύων, που θα βρίσκεται πολύ κοντά με τον Ποσειδώνα.

Το ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης της 6ης Μαρτίου, είναι γεμάτο από υδάτινη και γήινη κυριαρχία. Ο Ουρανός έχει μπει στο ζώδιο του Ταύρου (γήινο), όπου σκοπεύει να παραμείνει εκεί για περίπου 7 χρόνια, δημιουργώντας προβλήματα σε σχέση με τον τρόπο διατροφής μας, με τη διαχείριση των οικονομικών μας, και με τη σχέση μας με το τραπεζικό σύστημα. Κρόνος και  Πλούτων, σταθερά στο ζώδιο του Αιγόκερου, εξακολουθούν να απειλούν το γενέθλιο Ήλιο της Ελλάδας, και κάνουν καλή όψη τριγώνου με τον Άρη, που βρίσκεται στο ζώδιο του Ταύρου. Ο Ερμής μόλις ξεκίνησε την ανάδρομη πορεία του στο ζώδιο των Ιχθύων, και πλησιάζει τον «ψεύτη» Ποσειδώνα. Με λίγα λόγια, θα διανύσουμε μια εποχή άκρας εξαπάτησης, με γεγονότα κωμικοτραγικά, που κάποτε θα μπορούσαμε να τα εκλάβουμε ως ανέκδοτα, αλλά που δυστυχώς τώρα θα γίνουν μια καθημερινότητα, επιβεβλημένη μάλιστα και δια νόμου.

Ο Ερμής εδώ κυβερνάει το Μεσουράνημα, και τον 10ο οίκο της εξουσίας. Εφ’ όσον ξεκίνησε την ανάδρομη πορεία του, εύκολα καταλαβαίνουμε το πόσο υποχωρητική θα είναι η « εξουσία» σε προσταγές και απαιτήσεις, κυρίως σε θέματα που είχαν συμφωνηθεί παλιότερα, και ακόμα δεν υλοποιήθηκαν. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, ότι κι αν ακούσουμε. Όλα είναι πιθανά, ακόμα κι εκείνα που βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας.

Όλα αυτά θα συμβούν κάτω από την κυριαρχία και την εποπτεία του περίφημου βασιλικού αστέρα ΑΛΝΤΕΜΠΑΡΑΝ, εκείνου που βρίσκεται στο Α΄του αστερισμού του Ταύρου. Το ότι είναι βασιλικός αστέρας, δεν σημαίνει ότι είναι και ευνοϊκός. Ευνοϊκός θα είναι για την εξουσία, εφ΄όσον θα είναι θρονιασμένος στο Μεσουράνημα. Το καλό είναι πως τα οφέλη του δεν διαρκούν πολύ. Ωστόσο, η ζημιά θα έχει γίνει, και εμείς θα κληθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να περισώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Και να σκεφτεί κανείς, ότι τέτοια εποχή, οι πρόγονοί μας προετοίμαζαν τις εορτές της Άνοιξης και της Αγάπης. Ετοιμάζονταν για τις εορτές του μήνα Ελαφηβολιώνα, του 9ου μήνα του Αττικού ημερολογίου, που ονομάστηκε έτσι  από «των ελάφων, αίτινες τω μηνί τούτο εθύοντο τη ελαφηβόλω Αρτέμιδι», με λίγα λόγια, από τα ελάφια που προσφέρονταν θυσία στη θεά Αρτέμιδα. Από την 8η μέχρι τη 13η μέρα του μήνα, στην Αθήνα ετελούντο οι γιορτές των Μεγάλων Διονυσίων, με την παρουσία και την ηγεσία του Επώνυμου άρχοντα, καθώς και τα Πάνδια, προς τιμήν του πατέρα θεών και ανθρώπων, του Δία. Ακόμη, τις ίδιες μέρες γιόρταζαν τα Αδώνια, αφιερωμένα στον έρωτα του Άδωνη και της Αφροδίτης.

Για τους Έλληνες ο Άδωνης αντιπροσώπευε τη βλάστηση, και ο θάνατός του σχετιζόταν με την εξαφάνιση αυτής της βλάστησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ανάστασή του συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης, με τον ερχομό της άνοιξης, που επίσημα ξεκινούσε την εαρινή ισημερία.

Κι εμείς θα πρέπει να θυμηθούμε εκείνο το περίφημο «συν Αθηνά και χείρα κίνει» και να εργαστούμε δυναμικά για την αναγέννηση της φύσης.