Αφιέρωμα στη ζωή και το θάνατο του πατέρα του Μανώλη Χιώτη. Τον βαρήμαγκα Διαμαντή της παλιάς εποχής

1520
Ο Ναυπλιώτης Μανώλης Χιώτης

Ο μάγκας Διαμαντής έλαχε να κάνει τον Μανώλη, όπου ο γιος του έφερε τα πάνω κάτω στο παλιό λαϊκό τραγούδι ονομαζόμενο και ως ρεμπέτικο. Προχώρησε την λαϊκή μας μουσική πολύ μπροστά, έβαλε και άλλους ρυθμούς πέραν από τους γνωστούς. Προχώρησε το μπουζούκι σε υψηλά στάνταρτ το έβγαλε από τους τεκέδες και το έβαλε στα σαλόνια. Αυτός ήταν ο γιος του Διαμαντή Χιώτη. Και συνεχιστής, ο γιος του Μανώλη και εγγονός του Διαμαντή, ο βενιαμίν Διαμαντής που είναι καθηγητής μουσικής με σπουδές στο εξωτερικό, αλλά με μοντέρνους ρυθμούς μουσικής. Αν και στην αρχή είχε ξεκινήσει κι αυτός σαν μπουζουξής ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, στην πορεία άλλαξε ρώτα σε άλλους μουσικούς δρόμους …Ο Μανώλης Χιώτης όμως έμεινε αξεπέραστος μέχρι σήμερα.. Και μετά από αυτόν τον μικρό πρόλογο να περάσω στην ιστορία του Διαμαντή Χιώτη.

Το περιστατικό αυτό συνέβη το 1934 στο Πολύγωνο του Ναυπλίου (στην περιοχή της Ασκληπιού, κοντά στο στρατόπεδο) και ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο πατέρας του Μανώλη Χιώτη, Διαμαντής (ο Μανώλης ήταν τότε 13 ετών). Η εφημερίδα «Ναυπλιακή Ηχώ» είχε βάλει τίτλο «Φόνος εν Πολυγώνω».
Ο Διαμαντής Χιώτης, με καταγωγή από τον Πειραιά, είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά του από τη Θεσσαλονίκη στο Ναύπλιο λίγα χρόνια νωρίτερα. Το παρατσούκλι του στο χώρο της νύχτας ήταν «ο ζόρικος». Η Ναυπλιώτισσα σύζυγός του Μαρία διατηρούσε το πιο αριστοκρατικό καφέ σαντάν (μπαρ με μουσική και γυναίκες) στην Πρόνοια και εκείνος είχε εξοχικό (όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα) καφενείο στο Πολύγωνο. Το ζευγάρι δεν τα πήγαινε καθόλου καλά. Ο Διαμαντής, όταν βρισκόταν στο μπαρ της συζύγου του, καυγάδιζε και πιανόταν στα χέρια με τους πελάτες της.
Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Μαρτίου 1934, ο Διαμαντής επανήλθε από την Αθήνα στο μαγαζί του στο Ναύπλιο. Στην αυλή του κέντρου, όπως αναφέρει η «Ναυπλιακή Ηχώ», σε κατάσταση μέθης βρίσκονταν ο Λεοντύλης Μαρούλης και Βασίλης Βασιλάκος από το Άργος, ο Παναγιώτης Αρτέμης από το Ναύπλιο και ο Γιώργος Κοκορομύτης από την Άρια. Οι δύο Αργείτες έσπασαν το γραμμόφωνο που βρισκόταν στην αυλή του καφενείου.
Ο καυγάς άναψε και όταν επενέβη ο Χιώτης, τον εξύβρισαν και τον απείλησαν ότι θα του σπάσουν όλο το μαγαζί. Ο Χιώτης υποχώρησε και μπήκε στο μαγαζί όπου ο Μαρούλης και ο Βασιλάκος του επιτέθηκαν κρατώντας μαχαίρια.
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού «φοβηθείς και μη έχων διέξοδον, ήρπασε εκ του συρταρίου του περίστροφον και πυροβολήσας εφόνευσεν τον Λεοντύλην Μαρούλην». Ο Μαρούλης πέθανε ακαριαία καθώς το βλήμα τον πέτυχε στην καρδιά… Ο Διαμαντής Χιώτης πήγε κατευθείαν στην Αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του.
Δεν γνωρίζουμε την ποινή που επιβλήθηκε στον Χιώτη, ο οποίος βρισκόταν σε άμυνα, όμως λίγα χρόνια αργότερα συνέχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο χώρο της νύχτας, στην Αθήνα (σ.σ. ο Μανώλης Χιώτης μετακόμισε στην Αθήνα το 1936). Μάλιστα, ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης έχει αναφέρει περιστατικό με μαστροπεία που συμμετείχε και ο Διαμαντής Χιώτης.
Ο πατέρας του Μανώλη Χιώτη δολοφονήθηκε με αφορμή καυγά στο μαγαζί του στην Αθήνα, λίγα χρόνια αργότερα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Ο Αποδυτηριάκιας”:
Ο Μανιάτης Φώτης Μουρκάκος πουλάει χασίσι έξω από την πόρτα της ταβέρνας “Τα Παγώνια” του Διαμαντή Χιώτη, Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, 1938. Ταβερνιάρης και παράνομος έρχονται στα χέρια, και ο πατέρας του μετέπειτα άρχοντα του μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη, χαστουκίζει τον ενοχλητικό Μανιάτη, που το πήρε βαρειά, προσβλητικά.
Μετά από λίγες μόλις ημέρες ο Μουρκάκος σκότωσε τον ταβερνιάρη. 0 24χρονος τότε Φώτης Μουρκάκος αποφυλακίζεται, το 1942, περίοδο χιτλερικής κατοχής στην Αθήνα, και μπαίνει σε μπουζουκάδικο της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου δίπλα στον Μπαγιαντέρα παίζει μπουζούκι ο 22χρονος Μανώλης Χιώτης. Ο γιος του δολοφονημένου όταν αντιλαμβάνεται στο μαγαζί την παρουσία του Μουρκάκου, κατεβαίνει από την πίστα… Όχι και να διασκεδάζει τον δολοφόνο του πατέρα του. Ο ποινικός έχει κατανόηση, αφήνει ένα χαρτονόμισμα, βάζει το κεφάλι κάτω και εγκαταλείπει το κέντρο.

(ΠΗΓΗ το προσωπικό facebook του ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΑΤΙΡΗΣ)