Απόκριες ή Ανθεστήρια;

322

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια Αστρολογίας

«Άνοιξε το Τριώδιο». Μια φράση που λέμε ή ακούμε κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, και που συμβολίζει την έναρξη της μόνης μη θρησκευτικής εορτής της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πανηγύρι χαράς και διασκέδασης, πρόκειται για το κάλεσμα της Άνοιξης που δεν αργεί να έρθει, λίγες μέρες μετά το τέλος των αποκριάτικων εορτών. Οι Απόκριες λοιπόν εορτάζονται μετά το άνοιγμα του Τριωδίου.

Τριώδιο, Τρι – Ωδή, ή αλλιώς Τράγος και Ωδή, Διονυσιακές εορτές, προς τιμήν των Τράγων – Σατύρων. Εξ άλλου, και η λέξη «Τραγωδία» έχει την ίδια καταγωγή. Απόκριες = από + κρέας, δηλαδή αποχή από το κρέας. Συνηθίζουμε και την ονομασία «Καρναβάλι», με Ιταλική προέλευση, Βενετσιάνικη, με το ίδιο νόημα, αποχή από το κρέας, επειδή από μετά το τέλος των εορτών, αρχίζει μια μακρά περίοδος νηστείας.

Αυτή τη χρονιά, το Τριώδιο άνοιξε στις 17 Φεβρουαρίου. Τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου, ανέτειλε το ζώδιο του Υδροχόου, και πολύ κοντά στον ωροσκόπο βρισκόταν ο Ήλιος, που έκανε μια πολύ ωραία όψη εξαγώνου με τον Άρη. Ο Ήλιος εκείνη τη στιγμή συμβόλιζε τους ανοιχτούς (γνωστούς) εχθρούς μας, που έχουν εισχωρήσει επιδεικτικά και με θράσος στο «σπίτι» μας, και απαιτούν κυριαρχία στο έδαφός μας. Ο Δίας από τον οίκο της εξουσίας, που συμβόλιζε τους έχοντες και κατέχοντες, έκανε μια όψη τετραγώνου με τον υδάτινο Ποσειδώνα, και μας ενημέρωνε για την παραπλάνηση που έτσι κι αλλιώς δεχόμαστε, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα ψέματα που πρόκειται να ακούσουμε.

Η Σελήνη δυνατή στον Καρκίνο, θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό, που βρέθηκε θρονιασμένη στον 5ο οίκο, της χαράς και της διασκέδασης, πολύ περισσότερο μάλιστα που αφορούσε τα γλέντια της Αποκριάς. Δυστυχώς όμως δεν είχε προσέξει, ότι απέναντί της, σε απόσταση 180 μοιρών, βρισκόταν η Κρόνια κυριαρχία, με πρωταγωνιστές Πλούτωνα, Κρόνο και Αφροδίτη στον Αιγόκερο. Κάτι πάει να χαλάσει την αποκριάτικη διασκέδαση. Και δεν αποκλείεται να προέρχεται από τη διαμάχη του Ερμή με το Μεσουράνημα. Σύντομα θα μάθουμε, ο καιρός γαρ εγγύς. Προς το παρόν, καλά θα κάνουμε να μην πιστεύουμε τίποτα απ’ ότι ακούμε, πολλά τα ψέματα και οι εξαπατήσεις.

Μαζί με τη Σελήνη βρισκόταν το αστέρι Pollux, ο γνωστός μας Πολυδεύκης, των Διδύμων, ο αθάνατος δίδυμος αδελφός του θνητού Κάστορα. Γνωρίζουμε καλά αυτά τα δυο αστέρια, τον δυνατό πυγμάχο Πολυδεύκη, και το δαμαστή αλόγων Κάστορα. Παιδιά του Δία, από την ένωσή του με την Λήδα, και αδέλφια της Κλυταιμνήστρας και της Ελένης. Αυτό το αστέρι γίνεται τυραννικό και βίαιο, όταν βρίσκεται μαζί με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα, βοηθάει όμως τους ταξιδιώτες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Δεν του είναι δύσκολο να μπλέξει σε καβγάδες, και μπορεί εύκολα να διεισδύσει στο μυαλό των ανθρώπων και να υποκλέψει τα σχέδιά τους.

Εμείς όμως, θα θυμηθούμε την αρχαία καταγωγή των Αποκριών, και θα ξεσκάσουμε, θα γιορτάσουμε, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Θα θυμηθούμε ότι οι πρόγονοί μας αυτή την εποχή γιόρταζαν τα Ανθεστήρια, προς τιμήν του Διονύσου Άνθιου ή Ευάνθιου, μια γιορτή των λουλουδιών που είχε ξεκινήσει πολύ πριν οι Έλληνες εκστρατεύσουν στην Τροία, και θα κάνουμε και τις πρώτες προσφορές καρπών στη Μάνα Γη, για να έχουμε καλή σοδειά.