Η πρώτη έκλειψη του νέου έτους 2019

50
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

Γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

Έχουμε να μιλήσουμε για εκλείψεις αρκετούς μήνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις λησμονήσαμε, ή μάλλον, οι εκλείψεις δεν μας λησμόνησαν. Εδώ είναι λοιπόν, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, με το ξεκίνημα του Νέου Έτους.

Η πρώτη έκλειψη του 2019 γίνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων, την ώρα που αρχίζει η νέα Σελήνη στο ζώδιο του Αιγόκερου. Είναι μια μερική έκλειψη Ηλίου, και πραγματοποιείται από τις 01.34 π.μ. έως τις 05.48 π.μ.. Είναι μεγάλη η διάρκειά της αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Θα καλύψει τις βόρειο ανατολικές  χώρες της Ασίας, την Ιαπωνία και εν μέρει την Αλάσκα. Η κορύφωσή της θα είναι στις 03.27 π.μ. την ώρα ακριβώς της απόλυτης συζυγίας της Σελήνης με τον Ήλιο, στο ζώδιο του Αιγόκερου και στον 2ο οίκο του ωροσκοπίου.

Βρίσκουμε πολλούς πλανήτες στο ζώδιο του Αιγόκερου την ώρα της έκλειψης, και όλους στον 2ο οίκο, των οικονομικών. Εκείνη τη στιγμή, ανατέλλει το ζώδιο του Σκορπιού, με κυβερνήτη τον Άρη, που καμαρώνει δυνατός στον ευνοϊκό 5ο οίκο. Συμβολίζει το λαό, που φαίνεται πως κάτι…..οργανώνει με μυστικότητα, και τετραγωνίζει (αντιπαρατίθεται δυναμικά) τον Ερμή, που συμβολίζει κάποιο κόμμα, άτομο, ή φορέα (εντός ή εκτός Ελλάδος) που συγκυβερνάει, γνωστό ή άγνωστο.  Δεν θα αργήσουμε να καταλάβουμε τις εξελίξεις των μυστικών διαβουλεύσεων του λαού.

Κυβερνήτης της έκλειψης είναι ο Κρόνος, δυνατός και περήφανος. Δυστυχώς είναι ο δυσμενέστερος πλανήτης, και σπάνια, ίσως ποτέ, δεν προοιωνίζει ευχάριστες εξελίξεις. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι αστρολόγοι, μια έκλειψη με κυβερνήτη τον Κρόνο φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, με πολύ κρύο, χιόνια, καταιγίδες, και πλημμύρες. Οι καρποί της γης καταστρέφονται, και τη μεγαλύτερη ζημιά την υφίστανται οι ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα. Υπάρχει κίνδυνος για καταστροφές εξ αιτίας των πλημμύρων, αλλά και πιθανότητα για ναυάγια στη θάλασσα. Ο Κρόνος φέρνει κι άλλα «ωραία» δώρα, όπως ασθένειες που δύσκολα θεραπεύονται, κυρίως όταν πλήττονται άτομα μεγάλης ηλικίας.

Το ευχάριστο είναι πως βρίσκουμε ένα πολύ δυνατό Δία στον πρώτο οίκο, που κυβερνάει όλο το ωροσκόπιο, και που είναι έτοιμος να παλέψει και να μετριάσει την κακοτυχία του Κρόνου. Αυτός ο Δίας είναι με το μέρος του λαού. Το γεγονός πως όλα αυτά συμβαίνουν στον 2ο οίκο, δείχνει πως θα έχουμε εξελίξεις και αναταράξεις σε θέματα οικονομικά, με απροσδιόριστα αποτελέσματα.

Πάνω στον ωροσκόπο, βρίσκεται ένα πολύ ευνοϊκό για το λαό αστέρι, το ZUBEN ELSCEMALI, που φέρνει καλή τύχη, αξιώματα και τιμές. Μαζί με την έκλειψη βρίσκεται το περίφημο αστέρι VEGA, του αστερισμού της Λύρας. Πρόκειται για τη Λύρα του Ορφέα, φτιαγμένη από τον Ερμή, από καύκαλο χελώνας, όπως λέει η μυθολογία μας.

Η έκλειψη πραγματοποιείται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα της εορτής των Θεοφανίων που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων Ελληνικών εθίμων. Ο αγιασμός έχει την έννοια του εξαγνισμού και του καθαρμού των ανθρώπων, και αποτελεί επιβίωση της εορτής των Πλυντηρίων – Καλλυντηρίων της αρχαίας Αθήνας, όπου γινόταν καθαρισμός των ιερών σκευών του ναού και του αγάλματος της Πολιάδος Αθηνάς, στη θάλασσα. Η ημέρα εκείνη θεωρείτο αποφράς, διότι οι κάτοικοι εστερούντο της προστασίας της Θεάς, εφ’ όσον έλειπαν το άγαλμα και τα ιερά της σκεύη.