Γιώργος Γαβρήλος: Δίκαιο και αναπτυξιακό το μέτρο της αύξησης των μισθών

66
Γιώργος Γαβρήλος

Η αύξηση των μισθών και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλάζουν  το τοπίο στην αγορά εργασίας. Δύο πολύ σημαντικές πολιτικές στοχεύσεις  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Πολιτικές με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τις ασφυκτικές δημοσιονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ/μήνα και η επέκταση ήδη επτά κλαδικών συμβάσεων που καλύπτουν 200.000 μισθωτούς σε όλη τη χώρα, ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και την κατανάλωση, που έχει ανάγκη ο εμπορικός κόσμος και η οικονομία μας. Με τις νέες ρυθμίσεις επέρχεται μία αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 11% και με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού πριμοδοτούνται οι ηλικιακά νέοι μισθωτοί με αύξηση του μισθού τους σε ποσοστό 27%. Η ρύθμιση για την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει 600.000 μισθωτούς και 280.000 δικαιούχους επιδομάτων.

Ένα καλύτερα αμειβόμενο εργατικό δυναμικό θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην τόνωση της αγοράς.

Οι πολιτικές για τη στήριξη όλων όσων επλήγησαν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων πρέπει να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, για να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.