γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας
Στις 21 Δεκεμβρίου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του αστερισμού του Αιγόκερου, φαινόμενο που ονομάζουμε «χειμερινό ηλιοστάσιο». Είναι η μικρότερη ημέρα του ενιαυτού (έτους). Από την πλευρά της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σημαίνει πως ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού.
Πρόκειται για τη χειμερινή τροπή του ηλίου που σε πνευματικό επίπεδο συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή η οποία φτάνει στα όρια της διανόησης ώστε να γίνει ικανή να εκδηλώσει τις κατάλληλες δυναμικότητες που θα της επιτρέψουν να έλθει σε επαφή με τα ουράνια δώματα, και να μετεξελιχθεί η ψυχική προσωπικότητα.
Όσον αφορά την πατρίδα μας, τέτοιες στιγμές είναι πολύ σημαντικές. Βασικό ρόλο στην εξέλιξη των μελλοντικών γεγονότων διαδραματίζει εκείνος ο πλανήτης που τη στιγμή του ηλιοστασίου εμφανίζεται στο ωροσκόπιο ως ο πιο δυνατός. Λέγεται «κυβερνήτης του ωροσκοπίου». Σ’ αυτό λοιπόν το χειμερινό ηλιοστάσιο, ως κυβερνήτης εμφανίζεται (δυστυχώς) ο Κρόνος. Θεωρείται ως ο δυσμενέστερος των πλανητών, διότι αναγκάζει τον κόσμο να περιορίζει τον ενθουσιασμό και τον παρορμητισμό του, να κάνει οικονομίες, να περιορίζει τα όνειρά του, να αναβάλει ή να ακυρώνει σχέδια. Πολύ περισσότερο μας ανησυχεί το γεγονός ότι τον βρίσκουμε μέσα στον οίκο της Πατρίδας.
Ανατέλλει το ζώδιο της Παρθένου, και ο κυβερνήτης του Ερμής, νιώθει άβολα πάνω στο σιδερένιο ζώδιο του Τοξότη. Ο λαός νιώθει ασφυκτικά και άβολα από τους περιορισμούς που του έχει επιβάλει ο Κρόνος. Ευτυχώς, μια ευνοϊκή συζυγία του Ερμή με τον «σωτήρα» του, τον Δία, θα κάνει το λαό να νιώσει πως από κάπου έχει να περιμένει κάτι καλύτερο, μια ανέλπιστη βοήθεια, ένας από μηχανής Θεός.
Η Σελήνη «βάλλεται» από τον Άρη, που κυβερνά τον δυσμενέστερο οίκο, τον 8ο, μέσα δε στον ίδιο οίκο, συναντάμε τον Ουρανό, του ξαφνικού και του απρόσμενου. Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε ξαφνικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στην περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου, οι αρχαίοι μας πρόγονοι τοποθετούσαν την παρθενική γέννηση θεϊκών μορφών αλλά και θεόσταλτων μυστών. Την περίοδο αυτή εόρταζαν τη γέννηση του Βάκχου-Διονύσου, υιού του Διός και της Νύμφης Σεμέλης, αλλά και του Πατρώου Ηρακλή, του Απόλλωνα ως και του μύστη Πυθαγόρα. Πίστευαν πως έτσι αναγεννάται ο Ανίκητος Ήλιος και καταυγάζει τα σκοτάδια της οικουμένης, χαρίζοντας φως, ζωή, ευημερία και ελπίδα. Γιόρταζαν λοιπόν τα «ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΑ».
Κι όμως, η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη – όπως έλεγε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς- όσο υπάρχουν και παραμένουν αδιασάλευτοι στην πορεία τους οι έστω και λίγοι αναζητητές του Φωτός.
Είναι εντυπωσιακό. Ο παραιτηθείς μετά πολλών επαίνων αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος παραδέχτηκε ότι συμφώνησε και…
Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Αργολίδας για…
Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…
Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…
Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…