Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με συνοπτικές διαδικασίες, κήρυξε εαυτό αναρμόδιο να κρίνει επί της αίτησης ακύρωσης της «συμφωνίας» των Πρεσπών που κατέθεσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου

50

Με συνοπτικές διαδικασίες εκδόθηκε ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης της «συμφωνίας» των Πρεσπών που κατέθεσε η ΠΟΠΣΜ και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, την Παρασκευή 14/12/2018.

Κατά την εκδίκαση της 7ης Δεκεμβρίου 2018 η πρόεδρος του δικαστηρίου έδωσε προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων μέχρι την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00. Πράγματι λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία στις 15:00 διανεμήθηκαν από την Γραμματεία τού Δικαστηρίου 31 ογκωδέστατοι φάκελοι στους ισάριθμους συμβούλους της αυξημένης ολομέλειας. Κι ενώ περιμέναμε να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και χρονοβόρου μελέτης και προβληματισμού, σε μόλις 20 ώρες πληροφορηθήκαμε ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ότι η απόφαση ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ (;) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δικαστές προφανώς ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ τα υπομνήματα, κατά πλειοψηφία (πλην του κ. Ποταμιά που συμπεριφέρθηκε ως ένας σύγχρονος Πολυζωίδης) ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ότι η υπόθεση δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΣτΕ.

Αναγνωρίζουν όμως το δικαίωμα να προσφύγει κάθε Έλλην Μακεδών, όπου γης, κατά της Πολιτείας διεκδικών αποζημίωση λόγω ατομικής βλάβης.

Αναλυτικά, το ιστορικό της προσφυγής και η απόφαση ΕΔΩ