ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Η πιο γρήγορη αποκόλληση της τελευταίας εικοσαετίας

70

Η αποκόλληση του φορτηγού πλοίου “SIBEL D” που είχε προσαράξει στα αβαθή του λιμένος Ναυπλίου, λόγω άστοχου ελιγμού κατά την διαδικασία απόπλου του, ήταν η πιο γρήγορη επιχείρηση από όσες -ανάλογες- έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί ότι η διοικητική προσπάθεια εξελίχθηκε εν μέσω εορτών και αργιών, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο συντονισμός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Λιμενικού Σώματος και ιδιοκτήτριας εταιρίας πρέπει να υπερέβη κατά πολύ τους γνωστούς ρυθμούς του δημοσίου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 (περί ώρα 08:30) το φορτηγό πλοίο “SIBEL D”, φορτωμένο με 2.200 τόνους λιπασμάτων, αναχώρησε από το Ναύπλιον προκειμένου να καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου. Το πλοίο, κατά την διαδικασία του απόπλου από το λιμένα Ναυπλίου παρέκκλινε της πορείας του και προσάραξε σε αβαθή εντός του λιμένα.

Παρά το γεγονός ότι εκφορτώθηκε μικρό μέρος του φορτίου του, το πλοίο δεν κατέστη δυνατόν να αποκολληθεί με δικές του δυνάμεις. Κατόπιν τούτου, με εντολή του Λιμενικού τοποθετήθηκε προληπτικά περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα για πρόληψη πιθανής ρύπανσης από διαρροή καυσίμων. Επίσης απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.
Εφαρμόσθηκε το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλήφθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Ξημερώματα της επόμενης ημέρας 23 Δεκεμβρίου 2018 κατέπλευσε στο λιμένα Ναυπλίου το Ρυμουλκό “ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ” και άμεσα αποτυπώθηκε η κατάστασης του πλοίου και έγινε κατάθεση του προβλεπόμενου Σχεδίου Διάσωσης.
Νωρίς το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου 2018, παραμονή των Χριστουγέννων, με την συνδρομή του Ρυμουλκού, το πλοίο αποκολλήθηκε από το σημείο προσάραξης. Ρυμουλκούμενο οδηγήθηκε εκτός του λιμένος Ναυπλίου όπου και αγκυροβόλησε.
Όπως προβλέπεται ένα  καταδυτικό συνεργείο προέβη σε επιθεώρηση των υφάλων του πλοίου και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο ρήγμα ή άλλη βλάβη.
Το “SIBEL D”  παρέμεινε αγκυροβολημένο και με απαγόρευση απόπλου έως σήμερα το απόγευμα (27-12-2018) προκειμένου να προσκομισθεί στο Λιμενικό το εκ του νόμου απαιτούμενο  πιστοποιητικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο αρμόδιο νηογνώμονα.

Περί ώρα 17.00 της 27ης Δεκεμβρίου 2018 το πλοίο απέπλευσε για τον προορισμό του.

Το “SIBEL D”  έχει 13μελές πλήρωμα εκ των οποίων πέντε Τούρκοι υπήκοοι, επτά Γεωργιανοί και ένας υπήκοος Αζερμπαϊτζάν.  Φέρει σημαία ΠΑΝΑΜΑ με IMO: 9065194 και είναι ιδιοκτησία της εταιρείας “CHS GROUP OF CO LTD” .

Από την προσάραξη δε διαπιστώθηκε ρύπανση της θάλασσας ούτε υπήρξε τραυματισμός. Παρ’ όλα αυτά, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου και από το Λιμενικό διενεργείται προανάκριση.