“Ζωή δίχως συνταγές. Σκέψεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας…”. Το νέο βιβλίο του  π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου παρουσιάσθηκε στην Κόρινθο

180
Πηνελόπη Μπισμπίκη με π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2018, το Βιβλιοπωλείο ΚΙΒΩΤΟΣ και οι  Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, “ΖΩΗ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. Σκέψεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας…”.

Ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μίλησε για την ζωή, το “εγώ”, την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τους άλλους και τον Θεό.

Παρουσίασε, με παραδείγματα, πόσο σημαντικό είναι να αποδέχεται ο καθένας, ξεχωριστά, τον ίδιο του τον εαυτό, συνειδητοποιώντας ότι η ύπαρξη της φωτεινής αλλά και της σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου είναι κάτι εντελώς φυσικό, ότι ο ίδιος άνθρωπος που είναι ικανός να πράξει το καλό είναι ικανός να πράξει και το κακό και ότι ασυνείδητα ο άλλος άνθρωπος γίνεται καθρέφτης και όταν αυτό που καθρεφτίζεται δεν είναι αρεστό, αρχίζουν οι συγκρούσεις, οι σχέσεις γίνονται πεδίο μάχης και η ζωή μετατρέπεται σε έναν διαρκή πόλεμο…

Έχοντας, όμως, κατά νου αυτά, αλλάζει η θέαση των άλλων, με τους οποίους το άτομο σχετίζεται σε διάφορα επίπεδα και αποφεύγονται οι ερμηνείες συμπεριφορών, που απέχουν πολύ από αυτό που ο καθένας έχει πλάσει στο μυαλό του και από αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

Εξήγησε πόσο σημαντικό είναι, όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για το πρόβλημά του, αυτός στον οποίο απευθύνεται, να τον βοηθήσει να ακούσει τον βαθύτερο εαυτό του, χωρίς επικρίσεις, συμβουλές και κηρύγματα.

Οι συνταγές λειτουργώντας, συχνά, ως άλλοθι δεν επιτρέπουν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ανακαλυφθούν, να  αξιοποιηθούν, να δοκιμαστούν και να διαπιστωθεί ότι:  “… όταν δεν αρκούν οι δυνάμεις… τότε, κάπου, αρχίζει η σχέση με τον Θεό”, σύμφωνα με την αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Τους προσκεκλημένους και τον ομιλητή προσφώνησε η κ. Πηνελόπη Μπισμπίκηιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου ΚΙΒΩΤΟΣ.

Η παρουσίαση έγινε στο χώρο του Επιμελητηρίου Κορίνθου.