Παντού Δήμαρχοι, πουθενά παρατάξεις, κανένα πρόγραμμα

81
Δημήτρης Μπουγιώτης. Πολιτικός Επιστήμων

γράφει ο Δημήτριος Μπουγιώτης*

Είμαστε μόλις έξι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην πιο πρωτόγνωρη ίσως προεκλογική περίοδο. Κανένας συνδυασμός και καμία παράταξη δεν έχει ανακοινωθεί παρά μόνο κάποια πρόσωπα που έχουν δηλώσει πως ΘΑ κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές. Κανένα προεκλογικό πρόγραμμα δεν έχει συνταχθεί να διαβάσει ο κόσμος. Και μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε τις προεκλογικές περιόδους σαθρές και περιόδους ευκαιριακών λόγων, παροχολογιών και αεριτζίδικων υποσχέσεων, όμως είναι η περίοδος που οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν πολιτική. Να εισακουστούν ειδικότερα σε όσους ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Ώστε αργότερα η κριτική τους να είναι ουσιαστικότερη. Να έχουν το ηθικό πλεονέκτημα που λέει και ο λαός μας. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν έχει υπάρξει καμία προεκλογική εξαγγελία. Ούτε καν ανακοίνωση δημοτικού συνδυασμού. Μόνο φήμες, διαδόσεις και κάποια ορφανά γκάλοπ που διενεργούνται από “αγνώστους”.

Το ερώτημα όμως είναι πώς αυτοί που θέλουν να αναλάβουν τα ηνία του τόπου μας, θα πείσουν πως έχουν καταλάβει τα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα των δημοτών; Τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του τόπου; Και αν τις έχουν καταλάβει γιατί δεν έρχονται σε ανοιχτό διάλογο να ακούσουν να απαντήσουν και να σχεδιάσουν; Ή μήπως θεωρούν πως είναι τόσο ισχυρές προσωπικότητες που θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι με κλειστά τα μάτια; Γιατί αυτή η περίπτωση εγκυμονεί κινδύνους. Κινδύνους υποψηφιοτήτων που θα βασιστούν στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο ρουσφέτι και στις συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι. Όλα αυτά τα μελανά που μας θυμίζουν την αυτοδιοίκηση που πρέπει να καταπολεμήσουμε.

Ο νέος εκλογικός νόμος ανοίγει νέους ορίζοντες.

 Ο δήμος με το νέο σύστημα οδηγείται στην ακυβερνησία γιατί έτσι πιστεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως θα παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι έστω και με την μορφή  της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Στα δημοτικά συμβούλια, όμως, οι νέοι μπορούν να συνεργαστούν και να είναι υπεράνω παρατάξεων για τους εξής απλούς λόγους: Με όσα έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια  αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο την καθημερινότητα, βλέπουν με ρεαλισμό τα προβλήματα και ακόμα μερικοί διέπονται από εκείνο το αρχέγονο συναίσθημα της ανιδιοτέλειας που είναι είδος υπό εξαφάνιση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Γι αυτό το λόγο καλό θα ήταν να μην αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο.

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη σωστή κατεύθυνση μιας αναγεννημένης αυτοδιοίκησης.

Να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε καίρια.

* Ο Δημήτριος Μπουγιώτης

είναι Πολιτικός Επιστήμων

και Πρόεδρος Δ.Κ. Ναυπλίου