Νίκας: “Ο Περιφερειάρχης είναι συνυπεύθυνος για την διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει καταδικαστική απόφαση, με την οποίαν τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλακή»

93
Παναγιώτης Νίκας

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ο Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε τη διαχρονική συμμόρφωση του Δήμου Καλαμάτας με το νόμο όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων. Αφού επεσήμανε πως θα πορευθεί «αυτόν τον προεκλογικό αγώνα με πολιτισμένο και ήρεμο τρόπο, με επιχειρήματα, διότι αυτό χρωστάμε στον κόσμο: να πορευτούμε με διάλογο, με επιχειρήματα, με θέσεις, ώστε να δώσουμε περιθώριο στον κόσμο να κρίνει και να αποφασίσει», αναφορικά με θέματα, τα οποία έθεσε χθες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Π. Νίκας είπε τα εξής:

«Η περίοδος 2010-2013 ήταν μία δραματική περίοδος για την πόλη της Καλαμάτας, με σκουπίδια και με σοβαρά προβλήματα. Ξεκινήσαμε μία διαδικασία μεταφοράς, η οποία σταμάτησε γιατί κάναμε εγκατάσταση εργολάβου διαχείρισης. Τα μηχανήματα τα κάψανε το Πάσχα το 2011. Παρενέβη τότε και η Πυροσβεστική και η Κρατική Ασφάλεια χωρίς αποτέλεσμα και συνεχίσαμε τη διαδικασία μεταφοράς.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία μεταφοράς έγιναν δύο διαγωνισμοί άγονοι, όπως και δύο διαγωνισμοί άγονοι για τη διαδικασία διαχείρισης. Μιλάμε για έξι χρόνια πίσω. Όλα τα χρήματα, τα οποία εκταμιεύθηκαν, είχαν τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Υπουργείο Εσωτερικών) και της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Προφανώς, όλοι οι απολογισμοί μας ελέγχθηκαν από τις επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά τον τρόπο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παναγιώτης Νίκας

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το 2013, επειδή προέκυψαν κάποια ζητήματα στη Φολόη με τον μεταφορέα, τα οποία κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν στην Καλαμάτα, έγινε διαδικασία δικαστικής φύσεως. Κληθήκαμε (Δήμαρχος, μέλη Οικονομικής Επιτροπής, υπάλληλοι), καταθέσαμε, τρεις φορές πήγαμε στον Πύργο για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν προέκυψε κάτι. Δεν υπάρχει κατηγορία κατά του Δήμου Καλαμάτας. Αναφερόμαστε σε 6 χρόνια πίσω και τονίζω: καμία κατηγορία κατά του Δήμου Καλαμάτας.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αντίθετα, για τον Περιφερειάρχη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχει καταδικαστική απόφαση, με την οποίαν τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλακή. Κανένας δεν μπορεί να κάνει τον αδιάφορο σε αυτόν εδώ τον τόπο για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι Περιφερειάρχης.

ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Αυτή τη στιγμή, μια και μιλάμε για μεταφορές, 3-4 Δήμοι στην Πελοπόννησο τουλάχιστον μεταφέρουν απορρίμματα, τώρα! Σταματώ εδώ, γιατί καταλαβαίνω το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουν οι συνάδελφοι και χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Ένα τεράστιο πρόβλημα! Η Μάνη, ως παράδειγμα, ξοδεύει όλα τα χρήματά της για τη μεταφορά σκουπιδιών και για να είναι στοιχειωδώς καθαρή η περιοχή.
Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος, σε αυτή την έρημο η οποία υπάρχει; Αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή με διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, με εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και ερχόμαστε σήμερα, 6 χρόνια μετά, και μας κατηγορεί ο συνεργάτης μας στη διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή ο Περιφερειάρχης, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εγώ πρέπει να τα μαζεύω τα απορρίμματα και κάποιος πρέπει να τα διαχειρίζεται και αυτός ο κάποιος, ποιος είναι; Ο Περιφερειάρχης».

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΞΕΚΙΝΑ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε ακόμη ότι «ενώ ξεκινήσαμε πρώτοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είμαστε οι έσχατοι… Στα μέσα του μήνα θα κάνει εγκαίνια του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων η Ήπειρος και εύχομαι να μη χρειαστεί να μεταφέρουμε στην Ήπειρο τα σκουπίδια μας από την Πελοπόννησο».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Π. Νίκας τόνισε πως «σήμερα, στην περιοχή Μαραθόλακκα, την οποία δεν επέλεξα εγώ, γίνεται διαχείριση από εταιρεία με 30 εργαζόμενους, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και έχουν ένα αποτέλεσμα. Η Καλαμάτα είναι ίσως η μόνη περιοχή της Πελοποννήσου που δεν ευθύνεται για τα πρόστιμα, τα οποία πληρώνει κάθε μήνα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η Καλαμάτα δεν έχει συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο εθνικό κόστος, χάρη σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται με τη βοήθεια και της Περιφέρειας και το αναγνωρίζω. Μακάρι να είχαν κάνει και άλλοι ένα βήμα τέτοιο».


«ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ»

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας προσέθεσε τα εξής: «Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Πελοποννήσου από το 2011 μέχρι το 2015, εξέφρασα κάποιες αντιρρήσεις για το δημόσιο διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη από το ΄11, αντιρρήσεις με πνεύμα συνεννόησης, διαλόγου, ευπρέπειας. Ποτέ δεν αντιπαρατέθηκα εγώ στον Περιφερειάρχη με τρόπο που να μην είναι σωστός.
Όταν το 2015 διαπίστωσα ότι η τωρινή Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και η μισή Κυβέρνηση ήταν με το ΣΔΙΤ και το διαγωνισμό και η άλλη μισή κυβέρνηση έλεγε άλλα, μεταξύ των οποίων και οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες, θεώρησα καθήκον μου να πάω με τη μοναδική λύση η οποία προτείνονταν, βελτιωμένη μάλιστα κατά τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης, του κ. Φλαμπουράρη ιδιαίτερα, με σημεία, κάποια από τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στις σχετικές συμβάσεις, αλλά ελπίζω να γίνει αυτό στο μέλλον.
Δεν υπήρχε καμία άλλη λύση και επομένως αυτόν τον άγονο δρόμο θεώρησα ότι δεν έπρεπε να τον ακολουθήσω ποτέ. Αν είχα την ευθύνη της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα μπορούσα βέβαια να κάνω κάποια πράγματα διαφορετικά, όπως ως παράδειγμα τους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων, που αντί να είναι δημόσιοι χώροι, μπήκαμε σε μία διαδικασία που χρειάζεται απαλλοτριώσεις και έχει προβλήματα. Θα σας κάνω και μία πρόβλεψη: ούτε το 2020 δε θα γίνει η διαχείριση απορριμμάτων. Πρέπει να λήξει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και για να φτάσουμε μετά από πολλούς μήνες να πάμε σκουπίδια στην πόρτα του εργοστασίου, χρειάζεται να βγάλουμε μία ανηφόρα. Και η ανηφόρα αυτή θέλει συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων και αυτοδιοικητικών δυνάμεων».

“ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΑΚΙ..”

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη σχέση Περιφερειάρχη και Δημάρχων ως εξής: «Οι Δήμαρχοι δεν είναι υποτελείς του Περιφερειάρχη, να τον εκλιπαρούν για κανένα εργάκι και να μπαίνει μέσα στους Δήμους ο Περιφερειάρχης και να σκορπάει χρήματα δώθε ΄κείθε για να έχει μία πολιτική παρουσία και πολιτική δύναμη ή να επιλεγεί Κοινότητες, τις οποίες θα χρηματοδοτεί ο ίδιος κατευθείαν, χωρίς να νοιάζεται και χωρίς να συζητάει για τα γενικότερα προβλήματα του Δήμου. Ούτε οι Βουλευτές είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Περιφερειάρχη, να έχει ο καθένας το δικό του πολιτικό μαγαζί και να αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Άλλο η Αυτοδιοίκηση, η δουλειά που κάνουμε εμείς, άλλο οι Βουλευτές και η δουλειά του πολιτικού συστήματος. Ασφαλώς, πρέπει να υπάρχει συνεργασία αρμονική για το κοινό συμφέρον».

«Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ»

Τέλος, ο Π. Νίκας ανέφερε τα εξής: «Έχω την καλύτερη άποψη και κάθε διάθεση συνεργασίας με τους ανθυποψηφίους μου: με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, τον κύριο Δέδε, με τον κύριο Μπουντρούκα και με τον κύριο Γόντικα. Προφανώς, οι προοπτικές για να υπάρξει μία άριστη συνεργασία στο μέλλον, όπου μας τάξει ο λαός, νομίζω ότι είναι εξαιρετικές, τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο.
Ο λαός ζητάει να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να βρισκόμαστε σε διαρκή ανούσια διαμάχη, με συκοφαντίες και αλληλοϋπονομεύσεις».

 

ΠΗΓΗ:  https://www.messinialive.gr/nikas-o-perifereiarchis-einai-synypefthynos-gia-tin-diacheirisi-aporimmaton/?fbclid=IwAR1wFbdtBOz9FrVu3ORWsdn2IJFAJRptJytWA3bKrB0oya-kimZUVTauNlE