Έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις Ατόμων με Αναπηρίες. Ποιοι δικαιούνται. Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

40

Στα άτομα Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ. Για τον λόγο αυτό τους χορηγούνται (θεώρηση-έκδοση) Δελτία Μετακίνησης σε για το έτος 2018.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1) Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω (χορηγείται από την υπηρεσία).

2) Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

     2α) Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑΜΕΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από τον δικαιούχο.  Όσοι λαμβάνουν τα ανωτέρω επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν την απόφαση έγκρισης χορήγησης επιδόματος .

     2β) Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Δ/ντή Ασφαλιστικού Φορέα ή  ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

     2γ) Οι  δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και  Β.Ν.Κ. που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, ή λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ , δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

3) Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στην οποία θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημαΔελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

4) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής. Στην ανωτέρω Υ.Δ. θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

5) Για την έκδοση νέας κάρτας, δυο πρόσφατες φωτογραφίες και όσον αφορά τους δικαιούχους και δελτίων συνοδών, τρείς(3) ίδιες φωτογραφίες

Σε περίπτωση απώλειας, η οποία βεβαιώνεται από αστυνομική Αρχή, δύναται να χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα εφόσον υπάρχει διαθέσιμος αριθμός καρτών. (Σε περίπτωση απώλειας για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση).

Για την  ανανέωση αλλά  και την έκδοση των νέων Δελτίων, ημερομηνία έναρξης ορίζεται η  5η Νοεμβρίου 2018 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2018. Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το έτος 2018 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος —2019 — απαιτείται για να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του.

Οι δικαιούχοι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού Αργολίδας,  μπορούν  για το σκοπό αυτό να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεσσαλονίκης 9 – Ναύπλιο, στον 2ο όροφο, τηλέφωνο 2752362253 κ. Αλεφάντη & 2752362263 κ. Κατσούρη,  αλλά και στα ΚΕΠ της περιοχής τους.