Συνεχής η καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλη την έκταση του Δήμου Ναυπλιέων, ανεξαρτήτως των ενεργειών της αντιπεριφέρειας

23

Τα ακραία καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα  που έπληξαν την περιοχή μας επέφεραν αύξηση των εν δυνάμει εστιών προνυμφών κουνουπιών.

Φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στο Φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα της περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας είναι, εκ του νόμου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Δήμος Ναυπλίου προχωρεί σε επεμβάσεις μέσα στο αστικό περιβάλλον και συμπληρωματικά στο Φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου «Πραγματοποιούνται προνυμφοκτονίες με τη χρήση εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων. Δεν εφαρμόζονται υπολειμματικοί ψεκασμοί στο αστικό περιβάλλον για την καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών καθώς απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

Οι δειγματοληψίες και οι ψεκασμοί εστιών προνυμφών σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου έχουν ενταθεί και θα συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Τα συνεργεία έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επεμβάσεις γίνονται καθημερινά.

Τις τελευταίες μέρες λόγω των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών και του μεγάλου ύψους βροχόπτωσης μεγάλη αύξηση σε πληθυσμούς δίπτερων (σκνίπες).

Τα έντομα αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα κουνούπια, γιατί παρόλη την όχληση που ενδεχομένως δημιουργούν στους πολίτες, δεν αποτελούν έντομα υγειονομικής σημασίας».

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει  τους δημότες για μια σειρά απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και μείωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, που πρέπει να λαμβάνονται, όπως:

  • Απομάκρυνση στάσιμων νερών από κήπους, αυλές, πιατάκια γλαστρών, δοχεία, παλιά ελαστικά ή όπου αλλού μπορεί να γίνουν εστίες αναπαραγωγής.
  • Επιδιόρθωση διαρροών νερού από σπασμένους σωλήνες και καθαρισμός των φρεατίων και των υδρορροών.
  • Σήτες σε πόρτες και παράθυρα.
  • Ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
  • Τακτικό κούρεμα σε γκαζόν, γρασίδι, θάμνους κτλ.
  • Κάλυψη των βαρκών και σκαφών ώστε να μη μαζεύουν νερά.
  • Όχι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως τις ώρες αιχμής της όχλησης (Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα).
  • Χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

Οι Δημότες σε περιπτώσεις εντοπισμού σημαντικών εστιών λιμναζόντων υδάτων εντός του αστικού ιστού μπορούν να επικοινωνούν με το 2752026377.