Παρελάσεις στο Ναύπλιον, το Άργος και τα Πομακοχώρια

322
Αυτά τα άρματα, του στρατηγού Τσώκρη, τα φοβήθηκε η Τουρκιά.

Οι μαθητικές παρελάσεις στους Δήμους, ανά την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη συμμετοχή σχολείων και μαθητών.

Έντονη και ενθουσιώδης ήταν και η προσέλευση των γονέων που προσήλθαν και χειροκρότησαν τα παιδιά τους, φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας την μοναδική αυτή στιγμή της ζωής τους.

Κοινή παρατήρηση, το χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης.

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟΝ

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Οι επίσημοι
ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Παρέλαση μαθητών

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ομάδες μαθητών στεφάνωσαν προτομές ηρώων. Την Κυριακή, εκτός από την Δοξολογία, έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και εκπροσώπους φορέων και ακολούθησε η παρέλαση στην οποία συμμετείχε και μια διμοιρία στρατιωτών. Δεν έλειψε και το κλασικό πανώ διαμαρτυρίας από συλλογικότητα κατά των κυβερνητικών ενεργειών, χωρίς όμως να σημειωθεί καμία ανωμαλία.

ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

ΑΡΓΟΣ: Οι επίσημοι
ΑΡΓΟΣ: Παρέλαση μαθητών

Με ανάλογο τρόπο έγινε και ο εορτασμός στο Άργος. Αξιοσημείωτη η ομιλία του καθηγητού Δρ. Δημήτρη Μπαλτατζή, εντός του Ι.Ν. Αγίου Πέτρου και η προσέλευση Δημοτών στην δεξίωση που έδωσε η Δημοτική Αρχή στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου. Πρέπει να σημειωθεί η ανταπόκριση του κόσμου που στάθηκε με σεβασμό καθώς παρήλασε ομάδα πολιτών που κρατούσε τα άρματα του στρατηγού Τσώκρη.

Η συμμετοχή των Σωματείων του Δήμου υπήρξε σχεδόν καθολική.

ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ

ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ (Σμίνθη). Πομάκοι μαθητές παρελαύνουν.
ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ (Σμίνθη). Παρέλαση μαθητριών με τοπικές ενδυμασίες.

Χωρίς κανένα πρόβλημα και παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στη Σμίνθη. Πομακόπουλα και Πομακοπούλες της περιοχής τίμησαν και φέτος όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να μας παραδώσουν μια πατρίδα ελεύθερη.

Οι Πομακοπούλες της Σμίνθης όπως το συνηθίζουν, ήταν ντυμένες με την παραδοσιακή πομάκικη φορεσιά κι αυτό το αναφέρω επειδή ορισμένοι ενδεχομένως να ενοχληθούν από την μαντίλα. Στην πατρίδα μας όλες οι παραδοσιακές φορεσιές συνοδεύονται κι από την αντίστοιχη μαντίλα και η πομακική ως γνήσια Θρακιώτικη φορεσιά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.