Ο Ωροσκόπος και η σημασία του

250
Θέκλα Μεταξά-Ερευνήτρια αστρολογίας

γράφει η Θέκλα Μεταξά –ερευνήτρια αστρολογίας

«Δυσκολίες εμφανίζονται σε σχέση με το πρώτο και πιο σπουδαίο γεγονός, δηλαδή, τον προσδιορισμό της ώρας της γέννησης. Διότι γενικά μόνο η παρατήρηση με τον ωροσκοπικό αστρολάβο σχετικά με την ώρα της γέννησης, μπορεί να δώσει στους επιστημονικούς παρατηρητές, το λεπτό της ώρας».

Με αυτά τα λόγια ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ο Αλεξανδρινός, ο πιο φημισμένος αστρολόγος των αρχαίων χρόνων, περιγράφει στο βιβλίο του «Τετράβιβλος» τη σημασία που έχει ο προσδιορισμός της σωστής ώρας γέννησης, δηλαδή, ο Ωροσκόπος της στιγμής της γέννησης.  Γιατί όμως ο ωροσκόπος έχει τόσο μεγάλη σημασία για την αστρολογία;

Η λέξη είναι σύνθετη από το Ώρα και το σκοπώ-σκοπώ, δηλαδή, αυτός που βλέπει και προσδιορίζει την ώρα. Ωροσκόπος είναι το ζώδιο που βρίσκεται πάνω ακριβώς στον ουράνιο Ισημερινό στην ακμή του 1ου οίκου, τη στιγμή που γίνεται μια γέννηση. Ο Ωροσκόπος δεν υπάρχει όμως μόνο κατά τη στιγμή της γέννησης, Ωροσκόπο έχουμε κάθε στιγμή. Οποιαδήποτε στιγμή βγάλουμε ένα πλανητικό χάρτη, είτε για να απαντήσουμε σε μια ωριαία ερώτηση, είτε για να κάνουμε επιλογή κατάλληλης ώρας, έχουμε ένα Ωροσκόπο, δηλαδή, κάποιο ζώδιο που ανατέλλει. Το ζώδιο αυτό μεταβάλλεται κάθε δύο περίπου ώρες, για να δώσει τη θέση του στο επόμενο. Οι αρχαίοι είχαν προσδιορίσει το ζώδιο του Κριού, σαν το πρώτο ζώδιο στο ζωδιακό κύκλο, και αυτό συνέβη διότι ο Κριός σηματοδοτεί την έναρξη του χρόνου, την εαρινή ισημερία. Η ζωή αρχίζει την άνοιξη, όταν ο παγωμένος χειμώνας υποχωρεί, και δίνει τη θέση του στη ζεστασιά της άνοιξης, που ενεργοποιεί τη ζωή, τη βλάστηση, και που βοηθάει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ζωής.

Σε κάθε ανάλυση ενός γεγονότος, ο ωροσκόπος, ο πλανήτης που τον κυβερνάει και ολόκληρος ο 1ος οίκος, συμβολίζουν το γεγονός ή το πρόσωπο που θέλουμε να αναλύσουμε. Στην πολιτική αστρολογία ο ωροσκόπος συμβολίζει το λαό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τις ιδιότητες του εκάστοτε ωροσκόπου, προκειμένου να κάνουμε σωστές προβλέψεις, ή να ξεκαθαρίσουμε το τι συνέβη, ή τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Κατά την Ελληνιστική περίοδο, όλος ο πλούτος των γνώσεων είχε συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσαν και δίδασκαν οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι και επιστήμονες του κόσμου. Φυσικά, πρωτοστατούσαν οι Έλληνες. Ήταν η εποχή που ζούσε και δίδασκε ο μεγάλος Πτολεμαίος, ο οποίος άφησε για τους επόμενους αστρολόγους πολύτιμες συμβουλές. Εντύπωση κάνουν οι κανόνες του σχετικά με τον ωροσκόπο, και μια μικρή ιδέα μπορούμε να πάρουμε από τα εξής:

«Προσέξτε καλά την ώρα της ενθρόνισης ενός βασιλιά,

ή της  δημιουργίας ενός βασιλείου,

διότι εάν ο Ωροσκόπος του βασιλιά

 κάνει συζυγία με τον Ωροσκόπο του γιου του,

τότε εκείνος θα διαδεχτεί τον πατέρα του».

«Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια μοίρα και στο ίδιο λεπτό την ώρα της γέννησης, και ένας ευνοϊκός πλανήτης είναι κυβερνήτης του Ωροσκόπου, το άτομο αυτό θα είναι τυχερό σε όλες τις δραστηριότητές του».

 Η αστρολογία του σύγχρονου κόσμου, πέρασε από πολλά στάδια εξέλιξης μέχρι να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα, όμως οι πρώτοι κανόνες δόθηκαν από αστρολόγους σαν τον Πτολεμαίο, τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, το Δωρόθεο το Σιδώνιο και άλλους. Ελλάδα παντού!!!!!!