Η κρίση στη Νέα Δεξιά. Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές Φαήλος Κρανιδιώτης και Παναγιώτης Δούμας

1021

Η συνεργασία της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και, πιο σωστά, οι διαδικασίες που ακολούθησαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τον Κυριάκο Βελόπουλο, είχαν σαν αποτέλεσμα την δημόσια εμφάνιση της κρίσης που υπέβοσκε στην Νέα Δεξιά, με παραιτήσεις και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της.

Παραθέτουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Παναγιώτη Δούμα, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ηθικής τάξεως και του Προέδρου Φαήλου Κρανιδιώτη ο οποίος κατηγορήθηκε για συγκεντρωτισμό και προσωπικές πολιτικές.

Η δήλωση του Παναγιώτη Δούμα:

«Η παραίτησή μου έγινε για λόγους που επισκιάζουν την συνεργασία των δύο κομμάτων. Βασικός λόγος είναι ότι σαν αντιπρόεδρος δεν ενημερώθηκα ποτέ για τις συζητήσεις που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης και ο γενικός γραμματέας, με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι υπήρχε δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του. Για την συνεργασία το πληροφορήθηκα από κάποιον φίλο μου, άσχετο με την πολιτική, που το έμαθε από το διαδίκτυο. Αμέσως επικοινώνησα με τον Φαήλο Κρανιδιώτη ο οποίος με πληροφόρησε ότι η συνεργασία είναι τετελεσμένο γεγονός και με ρώτησε σε ποια εκλογική περιφέρεια θα ήθελα να εκτεθώ. Στη συνέχεια ζήτησα να ενημερωθώ για τους όρους της συμφωνίας. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης μου ανέφερε ότι αυτή περιλαμβάνει την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο με συμμετοχή και του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς και την συμμετοχή του στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν γίνουν πρώτα οι Εθνικές Εκλογές. Δεν μου δόθηκε όμως καμία απάντηση γιατί, όντας ο δεύτερος τη τάξη μέσα στο κόμμα, δεν ενημερώθηκα για τις διαπραγματεύσεις και για την συμφωνία. Ως εκ τούτου πριν καν μπω στον κόπο να σχολιάσω την συμφωνία αυτή καθ’ αυτήν, πρέπει να σας πω ότι νιώθω εξαιρετικά προσβεβλημένος και αδικημένος που οι κόποι μου αυτά τα 2 ½ χρόνια και το γεγονός ότι κατάφερα και έφερα ηγέτη και κόμμα που δεν υπήρχε στις δημοσκοπήσεις, να σταθεί ισότιμα δίπλα στις μεγάλες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού, Ευρωσκεπτιστικού και πατριωτικού κινήματος, όπως η Λεπέν, ο Βίλντερς, ο Στράιχε και ο Σαλβίνι, δεν στάθηκαν αρκετά για τον Φαήλο Κρανιδιώτη ώστε να με υπολογίσει στις συζητήσεις του με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Αντιπαρέρχομαι δε πλέον το γεγονός ότι εν γνώσει του Φαήλου Κρανιδιώτη, διαπραγματευόμουν το ίδιο πράγμα, μία συνεργασία με το ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Συναδινού στον οποίον αυτήν την στιγμή είμαι απόλυτα εκτεθειμένος. Ως προς την συνεργασία, όποιος με γνωρίζει και όποιος γνωρίζει πόσο υποστήριξα το ΕΣΟ, θα ξέρει ότι παρά τις αντιρρήσεις μου επί της προσωπικότητος, της αισθητικής και του λόγου του Κυριάκου Βελόπουλου θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω μία συνεργασία, μία συνεργασία όμως και όχι μία προσωπική συμφωνία που μετασχηματίζει την «Νέα Δεξιά» από κόμμα σε πολιτικό γραφείο του Φαήλου Κρανιδιώτη μιας και το μόνον ουσιαστικά όφελος από αυτήν την συμφωνία και πλέον πιθανό είναι η κάλυψη των εξόδων της «Νέας Δεξιάς», τα οποία είναι τεράστια καθαρά λόγω εσφαλμένων επιλογών του προέδρου της».

 

Η δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, ήταν σαν να βγαίναμε στο βουνό για αντάρτικο με έναν σουγιά. Σιγά σιγά φτιάξαμε έναν κομματικό μηχανισμό, συντάχθηκαν θέσεις και προγράμματα, ενώ οι παρεμβάσεις μας είναι καθημερινές. Γεμίζουμε αίθουσες σε εποχή που η πολιτική δεν είναι δημοφιλής. Ο κόσμος είναι καχύποπτος κι έχει δίκιο. Κάηκε σε τόσους χυλούς.

Όλη μας την υποδομή, το κεντρικό μας γραφείο και όλες μας τις δράσεις τις στηρίζω εξ ιδίων και με μικρή συμμετοχή πιστών και ομοϊδεατών φίλων, πάντοτε με σύνεση, διότι είμαι εργαζόμενος, όπως και οι συνεργάτες μου, κανονικοί άνθρωποι και σεβόμαστε πρωτίστως τις οικογένειες μας, ενώ δεν συχνάζουμε σε προθαλάμους χρηματοδοτών. Λοιδορούμενοι στην αρχή, καταγράψαμε πλέον ακόμη και σε δημοσκοπήσεις εχθρικών ΜΜΕ ποσοστά 1,3 – 1,4% με σταθερή ανοδική πορεία.

Στην πολιτική μπαίνει πάντα και το κριτήριο της αποτελεσματικότητας. Αν οι ιδέες μας δεν μπουν στην Βουλή και στην Ευρωβουλή, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Αλλιώς κάνεις ένα φιλοσοφικό σωματείο ιστοριοδιφών, όπου μαζεύεται η παρέα και συζητάει για την ήττα στο Τομλού Μπουνάρ και τον Σαλβίνι.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ θέλουμε και πρέπει να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Από την ίδρυση μας έχω κάνει έναν τεράστιο γύρο συζητήσεων με προσωπικότητες, κόμματα, οργανώσεις, παρέες για την ικανοποίηση του αιτήματος για την περίφημη ενότητα του πατριωτικού χώρου.

Συνάντησα τύπο που μου ζητούσε να γίνει αρχηγός μου και να του πληρώσω και τα παράβολα για να κατέβουν στις εκλογές. Τον ενημέρωσα πως οι πετρελαιοπηγές μου στο Μαυρομμάτι στέρεψαν. Συνάντησα άλλους, που δεν καταγράφονται καν στις δημοσκοπήσεις, σε πολύωρες συνεδριάσεις, πάντα για την κατάρτιση συνασπισμού, όπου πρότεινα απόλυτο βέτο στο Συμβούλιο των Προέδρων, που θα διοικούσαν τον Συνασπισμό με την λογική “αν 13 κομμουνιστές, αναρχικοί, τροτσκιστές των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν να λειτουργούν με βέτο και να γίνουν κυβέρνηση και δεν μπορούμε τέσσερις Δεξιοί, τότε να πάμε να πνιγούμε”. Όπως πάντα, κολλήσαμε στο θέμα του Αρχηγού. Ένας δε μου είπε το αμίμητο “είσαι πολύ ισχυρή προσωπικότητα και θα μας καπελώσεις”! Φαίνεται ήθελαν ισχνή προσωπικότητα για την μάχη. Άλλοι πρότειναν επικεφαλής ανθρώπους που δεν τους γνωρίζει σχεδόν κανείς. Μετά μαλώσανε όλοι μεταξύ τους και έπαψα να ασχολούμαι.

Δώσαμε Κυριακή στον Σταυρό Χαλκιδικής με άλλον τα χέρια και την Τετάρτη είχε αθετήσει το λόγο του. Το ίδιο συνέβη και με άλλους, ενώ φυσικά στρατιά ολόκληρη οι εξωφυλαρούχες που δίνουν συμβουλές από την κερκίδα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρά πρόσωπα, που πιστεύω θα συνταχθούν μαζί μας ως τις εκλογές.

Οπότε κάποια στιγμή έπρεπε να μπουν τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση, αφού και οι Ευρωεκλογές είναι πλέον ζήτημα μηνών και βαρέθηκα να κάνω χιλιόμετρα και να μιλάω με ανθρώπους που μετά δεν τηρούσαν τον λόγο τους ή αερολογούσαν για το γένος των αγγέλων.

Λοιπόν, στον ευρύτερο χώρο τρία κόμματα καταγράφουν ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και έχουν κάποια παρέμβαση στο γίγνεσθαι: η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, το ΛΑΟΣ και η Ελληνική Λύση.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος με φώναξε, παρ’ ότι τον έχω στηλιτεύσει πολλές φορές και μου πρότεινε συνεργασία. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του είναι πλέον σχεδόν σταθερά πάνω από 2%. Είδα μια επικοινωνιακή υποδομή στον σταθμό του, που σε συνδυασμό με τις συνεργασίες του με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δημιουργεί μια εντυπωσιακή δύναμη πανελλαδικής παρέμβασης.

Βάζω στην άκρη όποιες ενστάσεις μου, διότι είναι πιο σημαντικό οι πατριωτικές ιδέες να έχουν φωνή στην Βουλή και στην Ευρωβουλή και μαζί μπορούμε, το θεωρώ βέβαιο. Όποιοι θέλουν να κολλήσουν σε αυτά, ας φορέσουν ένα “νανοβιονικό γιλέκο” του Άδωνι να τους περάσει.

Συζητάμε λοιπόν και έχουμε συμφωνήσει στα βασικά για έναν εκλογικό συνασπισμό των αυτοτελών κομμάτων μας, με όλες τις πρόνοιες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, όπου και οι δύο θα συνεισφέρουμε υποψηφίους. Αυτό θα υλοποιηθεί με μια γραπτή συμφωνία, η οποία τηρούμενη στο ακέραιο είμαι βέβαιος πως θα μας οδηγήσει σε νίκη. Στην απόφαση αυτή κάποιοι φίλοι διαφώνησαν από πεποίθηση άλλοι γιατί είχαν την απαίτηση να τους εξασφαλίσω την εκλογή τους. Εύχομαι σε όλους τύχη αγαθή. Με τους πιστούς συνεργάτες μου θα εργαστούμε για να ενώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού χώρου και οι ιδέες μας να είναι πλέον στα κέντρα των αποφάσεων. Αρκετά με τα μνημόσυνα, ας μιλήσουμε επιτέλους για εφικτές, ρεαλιστικές νίκες, για τις οποίες σας καλώ να συστρατευθείτε μαζί μας όλοι και όλες».