Η διαβούλευση για την ανάπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη σαν παράδειγμα αυτοδιοικητικής ευθύνης και προσωπικού πολιτικού ήθους

57

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η πρόταση διεκδίκησης ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, που υπέβαλε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπλιέων στο Δημοτικό Συμβούλιο, στάθηκε αφορμή για να φανούν οι γνωστικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία για δημόσια διαβούλευση με τους Δημότες και τους εκπροσώπους των φορέων του Δήμου Ναυπλιέων, που πήρε η Δημοτική Αρχή, σχετικά με τις λειτουργικές αλλαγές του Πάρκου Κολοκοτρώνη, απόδειξε την ανάγκη αναθέρμανσης μιας ξεχασμένης αυτοδιοικητικής λειτουργίας.

Η διαβούλευση, η δημοσιοποίηση ο τρόπος και ο τόπος διεξαγωγής, που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή, πως δεν διακατέχεται από φοβική αντίληψη στην επικοινωνία της με τους Δημότες και την ενσωμάτωση των σκέψεών τους στον προγραμματισμό των μεγάλων έργων για την πόλη.

Στην σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο Δημήτρης Κωστούρος, ξεκαθάρισε πως, η απόφαση για την μορφή των δράσεων αναζωογόνησης του Πάρκου, θα στηριχτεί στη νομιμότητα και στις θετικές προτάσεις των Δημοτών. Ενημέρωσε πως η υποβληθείσα μελέτη ήταν το διαβατήριο, που χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και πως (αυτή η μελέτη) αποτελεί ένα κέλυφος, με μόνες σταθερές, τον σεβασμό της χάραξης του Πάρκου-Μνημείου, της θέσης του αγάλματος του Κολοκοτρώνη και της βιοποικιλότητας της βλάστησης.

Στον ακόμη πιο σύντομο επίλογό του, ο Δημήτρης Κωστούρος, τόνισε την αξία και την σημασία της εντυπωσιακής παρουσίας και συμμετοχής των Δημοτών στον διάλογο, με πλήθος θετικών προτάσεων. Κατέληξε δε, λέγοντας πως το Πάρκο Κολοκοτρώνη πρέπει και μπορεί να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη με χρήση του ως τόπου περιπάτου, ιστορικής και περιβαλλοντικής μόρφωσης, συνάντησης των Δημοτών και ανάδειξής του ως αισθητικού προτύπου.

Όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο, συμφώνησαν πως η φροντίδα για το πάρκο ήταν μειωμένη, μετά την απαξία των μετοχών του Ιδρύματος Κοντολέων και την οικονομική ασφυξία λόγω περικοπών των κρατικών επιδοτήσεων. Τόνισαν την ανάγκη απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων και των αντιαισθητικών ομπρελών από τον ζωτικό χώρο του πάρκου. Πρότειναν α αξιοποιηθεί ο βοτανολογικός του πλούτος. Και βεβαίως, απαίτησαν να γίνει σεβαστή η ιστορική και μνημειακή μορφή του.

Η δημόσια διαβούλευση για την αναζωογόνηση και χρηστική ανάπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη, κατέστησε φανερή την επιθυμία όλων των ομιλητών, (Δήμαρχος, Αρχιτέκτων μελετητής, Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων και ενδιαφερόμενοι πολίτες) να συμβάλλουν ώστε να ενσωματωθούν όλες οι δυνατότητες ανάδειξης ενός όμορφου κομματιού της ξεχωριστής πόλης του Ναυπλίου.

Υ.Γ. Άξια ειδικής επισήμανσης, η τοποθέτηση της Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Άλκηστης Παπαδημητρίου η οποία ξεκαθάρισε -προς κάθε κατεύθυνση- πως η Αρχαιολογία είναι εγγυητής της νομιμότητας και της συμβατότητας της όποιας μελέτης κριθεί πως πρέπει να εφαρμοσθεί.