«ΗΛΕίασις»: Τρεις Ποιητές Υμνούν τον γενέθλιο τόπο τους (Μας…)

106
Γιώργος Τάκη Δόξας

του Γιώργη ΤάΚη Δόξα

Η Καλλιόπη (Λίτσα) Ι. Δημητροπούλου, η Φωτεινή Αζαμοπούλου και ο Πάνος Κούρβας σε μια «σύζευξη ποιητικής εσοδείας» (κατά τον ευφυή προσδιορισμό της Σεβαστής και Άξιας Ποιήτριας Κυρίας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρούκ) κυκλοφόρησαν πρόσφατα (από τις Εκδόσεις ΒΕΡΓΙΝΑ της συμπατριώτισσας κ. Ευγενίας Ασημακοπούλου – Τσαλπαρά) την ποιητική συλλογή υπό τον «προκλητικό» τίτλο «ΗΛΕίασις».

Η πρωτότυπη (και συνάμα ξεχωριστή) ποιητική σύνθεση παρουσιάστηκε (παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων) στην Αθήνα το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2018.

Ένα Δημόσιο (και από καρδιάς) ΜΠΡΑΒΟ στην Καλλιόπη (Λίτσα) Ι. Δημητροπούλου, στην Φωτεινή Αζαμοπούλου και στον Πάνο Κούρβα, που με τον στίχο της Ψυχής τους, μας ταξίδεψαν σε σημαντικά Πρόσωπα – Τοπία και Γεγονότα της αγαπημένης γενέθλιας γης. Για πρώτη φορά – απ’ ότι γνωρίζω – η πορεία ενός Τόπου «σκιαγραφείται» με ποιητικά χρώματα και τονίζει πόσο σημαντικό στοιχείο είναι – και πρέπει να παραμένει – η Μνήμη και το Συναίσθημα – για τον Γενέθλιο Τόπο, η σταθερή μας σε κάθε βήμα της διαδρομής στη ζωή.

Αξίζει να «σας μεταφέρω» μια χαρακτηριστική αναφορά της Κυρίας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρούκ στον πρόλογό της:

«Διάβαζα κι απολάμβανα των τριών «συζευγμένων» ποιητών, της Φωτεινής Αζαμοπούλου, της Καλλιόπης Δημητροπούλου και του Τάσου Κούρβα, που έρρεε γνήσια, αλλά και με σοφία, ως που έφτασα στην πηγή έμπνευσης, κοινή και για τους τρεις. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι ήταν ένας Τόπος: η Ηλεία. Πόσο σπάνιο είναι – στην εποχή μας τουλάχιστον – η αγάπη για έναν Τόπο να λειτουργεί σαν Μούσα…»

Αυτή η ποιητική δραστηριότητα των Ποιητών μας, πρέπει να πραγματοποιηθεί και στην Ηλεία για την γνωστοποίηση του βιβλίου και κατά την γνώμη μου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τιμήσει (και να βραβεύσει) την πνευματική πρωτοβουλία των τριών (εκλεκτών) Ποιητών μας.

Και θοδείσης ευκαιρίας υποβάλω – προς πάσα κατεύθυνση και αρμόδιους Φορείς – την πρότασή μου: ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα) ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ. Λογικά οφείλουμε να γνωρίζουν οι επόμενες γενηές για το Έργο και την Προσφορά των Ηλείων: Αντρέας Καρκαβίτσας – Τάκης Ξινόπουλος – Διονύσιος Κόκκινος – Ηλίας Ανδριόπουλος – Ντίνος Ψυχογιός – Γιώργης Παυλόπουλος – Θανάσης Εξαρχόπουλος – Πέτρος Θεοδωράτος – Αλέκος Κάζογλης κ.λπ.

Η Ηλεία (μας) «πέφτει» σταθερά και εξαφανίζεται. Το Δημιουργικό ΧΘΕΣ χάνεται, κι’ αν δεν «γεννηθούν» Δράσεις (πέρα από την Πολιτική και τα Κόμματα) θα «εξαφανιστεί» και το ΦΩΣ…

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤάΚη ΔΟΞΑΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2018