Από 1ης Ιανουαρίου 2019 η μικρή Matera της Ιταλίας θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

283
Οι περίφημες Σπηλιές της Matera

της  Elena Namini

Εδώ και μήνες παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις προετοιμασίες μιας μικρής πόλης της Ιταλίας, μόλις 60.000 κατοίκων. Είναι η Matera του νότου, περιοχή Basilicata, κοντά στο Bari και ανάμεσα στην Campania, την Puglia και την Calabria. Από 1ης Ιανουαρίου 2019 η μικρή Matera θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Και της αξίζει βέβαια. Η Matera έχει τεράστια ιστορία που φτάνει στον 6ο π.χ. αιώνα, εποχή και περιοχή που “μυρίζει” Μεγάλη Ελλάδα. Στην πορεία των αιώνων δέχθηκε πολλές πολιτιστικές επιρροές και για οχυρωματικούς λόγους οι Ρωμαίοι την μετέφεραν πάνω σε έναν ασβεστώδη βράχο. Οι κάτοικοι έσκαψαν τον μαλακό βράχο και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Τις περίφημες Σπηλιές της Matera (Sassi di Matera). Σε αυτές τις σπηλιές η Matera αναγεννάται αξιοποιώντας την ιστορία της και προβάλλοντας την πολιτιστική της κληρονομιά. Το 1993 όλη η παλιά πόλη εντάχθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιων Μνημείων της Ανθρωπότητας. Αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη πολιτιστική ένταξη της Ιταλίας στην Unesco.

Την δεκαετία του ’60 το Ιταλικό κράτος μετέφερε όλους τους κατοίκους σε κοντινή περιοχή και κανονικά σπίτια και οι σπηλιές εγκαταλείφθηκαν. Μέχρι που οι κάτοικοι οργανώθηκαν και αποφάσισαν να αναβιώσουν και να αξιοποιήσουν τα σπίτια των προγόνων τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό σύμπλεγμα, όπου τρώγλες και ανάπτυξη συνυπάρχουν με σεβασμό στην αρχιτεκτονική αιώνων και το σύγχρονο περιβάλλον. Δεν τα πήγαν και άσχημα!

Η Matera πλέον, προετοιμάζεται να διαπρέψει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με όχημα την εξωστρέφεια συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες της Ιταλίας και τους καλεί να συμπορευτούν. Με ότι πλεονεκτήματα διαθέτει η κάθε περιοχή. Έτσι αποκτάται μια κινητικότητα, ένα “όλον”, που δίνει ζωντάνια σε όλη την Ιταλία, με κέντρο την Matera. Προσκαλεί και συνεργάζεται και με πόλεις από όλη την Ευρώπη και Μεσόγειο, των οποίων μνημεία έχουν χαρακτηριστεί επίσης ως παγκόσμιοι θησαυροί και δημιουργεί ένα δίκτυο πολιτισμού και τουρισμού.

Στις επόμενες ημέρες πολλά ευρωπαϊκά επιμελητήρια και Ελληνικά, θα βρίσκονται στην Pavia. Πόλη που αποτελεί μέρος του δικτύου υποστήριξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Matera και αναλαμβάνει τις δικές της πρόσθετες δράσεις.
Όλοι μαζί ενισχύουν το ίδιο προϊόν. Το τρίπτυχο στην ουσία Πολιτισμός, Τουρισμός, Αγροδιατροφή. Ή αν προτιμάτε, το προϊόν “Οικονομία”.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/elena.namini?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARDkLkJrjGAUkDOMKScTL01le-cOODJd6FGDB_0IHjXUioapHoFRYufOGp7O9PZaxXIabQOVJYjs8Q_B&hc_ref=ARS1AwSw8pfR4KrZ06bj3hFs7bQN3GXpZo7jyw7aQ-QQU80h0bJzC9eMdnpd4svrIFU&fref=nf