Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου: Η Δημοτική Αρχή, χαρακτηρίζεται από απραξία, ανικανότητα, αδράνεια, αδιαφορία, και απώλεια σημαντικών έργων 

182
Αγγελική Λούμη -Γιαννικοπούλου

Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου σκιαγραφεί το γκρίζο πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής Σφυρή

«Με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου 2018 και την πρόθεση του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή να μας ενημερώσει για ορισμένα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες μου για κάποια σοβαρά θέματα που μας απασχολούν όλους.
Ο Δήμαρχος κ. Σφυρής έχει απαξιώσει πλήρως το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί παίρνονται όλες οι αποφάσεις που μας αφορούν.

Ο Δήμαρχος παρανομεί και δεν εφαρμόζει εδώ και 5 χρόνια τον θεσμό της δημόσιας Λογοδοσίας, δηλαδή του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, παρόλο που τον έχω εγκαλέσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η δημόσια Λογοδοσία είναι μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του Δημάρχου απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημότες, γίνεται κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά στην οικονομική κατάσταση, στη διοίκηση του Δήμου και στην εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους.
Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης είναι το γεγονός ότι πλέον οι Δημότες έχουν γυρίσει την πλάτη στα Δημοτικά Συμβούλια, έχουν πάψει να έρχονται σε αυτά και δεν λαμβάνουν γνώση για όσα συζητούνται και αποφασίζονται εκεί.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, ενώ βαδίζει στον 5ο χρόνο της θητείας της, χαρακτηρίζεται από πλήρη απραξία, ανικανότητα, αδράνεια, αδιαφορία, πισωγύρισμα, οικονομική εγκατάλειψη και απώλεια σημαντικών έργων.
Κατ’ επανάληψη έχω θέσει το ζήτημα του σκουπιδιών του Κάμπου Κρανιδίου – Κοιλάδας, όπου ο Δήμος Ερμιονίδας στις 20 Ιανουαρίου 2015 έλαβε από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. και τον τότε Υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, το ποσό των 400.000 € για την αποκατάστασή τους και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Το ποσό των 400.000 € παραμένει αδιάθετο στο ταμείο του Δήμου Ερμιονίδας, με κίνδυνο να χαθεί και τα σκουπίδια παραμένουν στη θέση τους συνεχίζοντας να μολύνουν το περιβάλλον και να βλάπτουν την δημόσια υγεία.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας έχασε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Δ.Κ. Κρανιδίου. Ένα έργο προϋπολογισμού 3.000.000 €, δημοπρατημένο με τον εργολάβο να έχει ξεκινήσει τις εργασίες.
Ο κ. Σφυρής κατάφερε και έχασε για δεύτερη φορά σε Δημαρχιακή του θητεία το δημοπρατημένο έργο της Αποχέτευσης Κρανιδίου – Πορτοχελίου, το οποίο σήμερα αγωνίζεται να σώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Τατούλης.
Το μόνο που ήξερε να κάνει καλά τα πέντε τελευταία χρόνια ο σημερινός Δήμαρχος ήταν να επιβάλλει στους Δημότες αλλεπάλληλα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΕΡ, προκειμένου να κρατήσει όρθια μια καταχρεωμένη δημοτική επιχείρηση, η οποία μας παρέχει νερό κακίστης ποιότητας.
Και φυσικά να προσπαθεί να οικειοποιηθεί έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναρτώντας κείμενα, στο αγαπημένο του facebook.
Ενώ έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια έτοιμη μελέτη με έγκριση περιβαλλοντικών όρων για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την εντάξει σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αφαλάτωση και να λύσουμε το πρόβλημα του πόσιμου νερού, όπως έχουν κάνει αρκετοί Δήμοι της χώρας μας.
Ο Δήμος Ερμιονίδας πέντε χρόνια τώρα δεν υπέβαλε καμία πρόταση και δεν εξασφάλισε κάνα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε πλήρη εγκατάλειψη και μαρασμό των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Ειδικά οι Κοινότητες των Διδύμων, Ηλιοκάστρου και Θερμησίας είναι εντελώς ξεχασμένες, λες και δεν υπάρχουν στον χάρτη.
Καμία προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Καμία προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Ερμιονίδας. Το μόνο που βλέπουμε είναι απραξία και αδιαφορία.
Με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου Ερμιονίδας, ο Δήμος ξέμεινε από εργάτες καθαριότητας με αποτέλεσμα να ζήσουμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με τα σκουπίδια στους δρόμους, με μικρές και μεγάλες χωματερές διάσπαρτες παντού. Η κατεξοχήν τουριστική Ερμιονίδα για μια ακόμα φορά δυσφημίστηκε και η υγεία των Δημοτών μπήκε σε κίνδυνο.
Το οδικό δίκτυο της Ερμιονίδας είναι σε άθλιο χάλι. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες και επιβάλλεται η άμεση επισκευή τους.
Το δημοτικό δίκτυο φωτισμού έχει μήνες τώρα σοβαρά προβλήματα. Πολλές λάμπες δεν ανάβουν και ολόκληροι οικισμοί και γειτονιές είναι βυθισμένες στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με λίγα λόγια ο κ. Σφυρής έχασε το στοίχημα της καθημερινότητας.
Βέβαια δεν είναι δυνατόν να έχουμε παράπονο, αφού ο Δήμαρχος γέμισε την περιοχή αγάλματα και εικαστικά δρώμενα σύγχρονης τέχνης, θεωρώντας ότι αυτό έλειπε από την περιοχή μας. Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε λύσει.

Αγαπητές Συνδημότισσες και Συνδημότες θα επανέρχομαι και θα δημοσιοποιώ καθετί που μας απασχολεί. Το οφείλω στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους και με τοποθέτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με Τιμή
Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου
Δημοτική Σύμβουλος Ερμιονίδας