H Μικρασιατική Καταστροφή σε 250 λέξεις και η ευκαιρία που χάθηκε

57

Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στήριξαν οικονομικά και στρατιωτικά τον Κεμάλ για να μην ξαναγίνει η Ελλάδα παγκόσμια υπερδύναμη.

Η Σοβιετική Ένωση, η Ιταλία, η Γαλλία, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπονόμευσαν λυσσαλέα την ελληνική εκστρατεία. Στα χέρια των Τούρκων αιχμαλώτων έβρισκαν σοβιετικά όπλα, σταλμένα από τον Τρότσκυ. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί συνήψαν εμπορικές συμφωνίες με τον Κεμάλ ήδη από το 1921, ενώ μαινόταν ο πόλεμος. Οι Άγγλοι βοήθησαν τους Έλληνες μέχρις ένα σημείο. Μετά τους εγκατέλειψαν. Οι Αμερικανοί (ο πρόξενος Χόρτον) ήταν οι μόνοι που επέδειξαν φιλελληνική στάση την ώρα της καταστροφής, όταν τα γαλλικά και αγγλικά πλοία στο λιμάνι της Σμύρνης αρνούντο να δεχθούν τους Έλληνες που έπεφταν στην θάλασσα γιά να σωθούν.

Παρά ταύτα, ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε έναν κολοσσιαίο άθλο. Υπήρξε ο μόνος παγκοσμίως στρατός που εισέβαλε στην Μικρά Ασία οκτακόσια χρόνια μετά την έλευση των Μογγόλων και έφτασε μέχρι την Άγκυρα.

Η Μικρά Ασία, πανάρχαια κοιτίδα του ελληνικού έθνους από την εποχή του Ομήρου, πατρίδα των Ιώνων, επικράτεια του Βυζαντίου που την προάσπισαν επί αιώνες οι Ακρίτες, είχε διατηρήσει ακόμα και υπό συνθήκες δουλείας την ελληνικότητά της. Στην καταμέτρηση βάσει οθωμανικών πηγών του Σκαλιέρι το 1920 καταγράφονται 2.568.351 Έλληνες και μόνον 1.802.697 Τούρκοι. Ακόμη και στα βάθη της Ανατολίας οι Έλληνες υπερτερούσαν πχ στα Άδανα ήταν 128.000 έναντι 41.011 Τούρκων.

Αν οι ιδιοτελείς, εμπαθείς, τελικά ηλίθιοι και ανιστόρητοι “Σύμμαχοι” είχαν ενισχύσει την Ελλάδα αντί για τον Κεμάλ, τα σύνορα του ευρωπαϊκού κόσμου θα έφταναν σήμερα μέχρι την Συρία.

(από το facebook Μελέτης Μελετόπουλος )